Znajdź: AvB,A^B,A/b,B/A gdy:
a) A={1,2,3,4,5,6} B={3,5,7,9,11}
b) A={2,4,6,8,10} B={x c R i x>5}
c) A=(-3;4) B=(0,7)
d) A={x c R i x>1} B={x c N i c (0;10)}
c -to należy bo nie wiedziałam jak to zaznaczyć.
W punktach c i d zaznacz na osi liczbowej.
ktoś napisze? i wytłumaczy?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Witam Spokojnie, to proste.
a)
\(A\cup B\) to suma zbiorów, czyli wsystkie elementy ze zbiorów: \(A\cup B=\{1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9,11\}\)
\(A\cap B\) to przekrój zbiorów, czyli inaczej część wspólna (elementy, które są wspólne dla obu zbiorów): \(A\cap B=\{3,5\}\)
A\B, to różnica zbiorów, czyli od elementów zbioru A, trzeba odjąć elementy zbioru B, jeżeli się one zawierają w zbiorze A: A\B={1,2,4,6}
B\A=\{7,9,11\}
b)
\(A\cup B=\{2,4\}\cup\{x \in R : x>5\}\)
\(A\cap B=\{6,8,10\}\)
A\B={2,4}
B\A=\(\{x \in R: x>5, x \neq 6, x \neq 8, x \neq 10\}\)
c)
\(A\cup B=(-3;7)\)
\(A\cap B=(0;4)\)
A\B=(-3;0)
B\A=(4;7)
d)
\(A \cup B=\{x \in R: x \geq 1\}\)
\(A\cap B=\{x \in N: x \in (1,10)\}\)
A\B={1}
B\A=\(\{x \in R: x>1;x \neq (0,10)\}\)
Niestety nie umiem narysować, żeby wstawić na forum... Ale myślę, że sobie poradzisz Powodzenia. W razie pytań proszę wysłać do mnie wiadomość prywatną.
a)
\(A\cup B\) to suma zbiorów, czyli wsystkie elementy ze zbiorów: \(A\cup B=\{1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9,11\}\)
\(A\cap B\) to przekrój zbiorów, czyli inaczej część wspólna (elementy, które są wspólne dla obu zbiorów): \(A\cap B=\{3,5\}\)
A\B, to różnica zbiorów, czyli od elementów zbioru A, trzeba odjąć elementy zbioru B, jeżeli się one zawierają w zbiorze A: A\B={1,2,4,6}
B\A=\{7,9,11\}
b)
\(A\cup B=\{2,4\}\cup\{x \in R : x>5\}\)
\(A\cap B=\{6,8,10\}\)
A\B={2,4}
B\A=\(\{x \in R: x>5, x \neq 6, x \neq 8, x \neq 10\}\)
c)
\(A\cup B=(-3;7)\)
\(A\cap B=(0;4)\)
A\B=(-3;0)
B\A=(4;7)
d)
\(A \cup B=\{x \in R: x \geq 1\}\)
\(A\cap B=\{x \in N: x \in (1,10)\}\)
A\B={1}
B\A=\(\{x \in R: x>1;x \neq (0,10)\}\)
Niestety nie umiem narysować, żeby wstawić na forum... Ale myślę, że sobie poradzisz Powodzenia. W razie pytań proszę wysłać do mnie wiadomość prywatną.