GRANIASTOSŁUP PODSTAWÓWKA błagaaam!

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
DADA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 lut 2009, 19:09

GRANIASTOSŁUP PODSTAWÓWKA błagaaam!

Post autor: DADA »

Podstawą graniastosłupa jest trójkąt równoramienny o obw. 20,8cm.Ramiona trójkąta mają dł.6,2cm.WYSOKOŚĆ graniastosłupa jest równa podstawie . Oblicz pole boczne tego graniastosłupa.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obliczam długość podstawy trójkąta
a=Ob-2*b
a=20,8-2*6,2
a=8,4=H
Olbiczam pole boczne
Pb=Obw*H
Pb=20,8*8,4
Pb=174,72
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
DADA
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 lut 2009, 19:09

Post autor: DADA »

dzięki!!!!!!!!!!!!!!!
ODPOWIEDZ