Podstawy trapezu!! PILNE!!!

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karapo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 lut 2009, 16:30

Podstawy trapezu!! PILNE!!!

Post autor: Karapo »

Pole trapezu jest równe 198 cm, a stosunek długości jego podstaw jest równy 5:6. Oblicz długości podstaw jeśli wysokość trapezu jest równa 10 cm.
Bardzo proszę o szybkie rozwiązanie tego zadania, bo z geometrii to ja leże i kwicze :wink:
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

P=(a+b)h/2
P=198
h=10
a:b=5:6

198*2=10(a+b)
39,6=a+b
5b=6a
b=1,2a

39,6=2,2a
a=18
b=21,6
Karapo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 lut 2009, 16:30

Post autor: Karapo »

Dzieki za odpowiedz :]
ODPOWIEDZ