Jak nie umiesz któregoś zadania to pomóż mi chociaż w tym które umiesz Najlepiej również gdyby było z rozwiązaniem. Z góry bardzo dziękuję
1.Na zajęcia koła matematycznego uczęszcza x dziewcząt i jest to 3 razy mniej niż chłopców. Łączna ilość uczestników koła opisana jest wyrażeniem algebraicznym:
A.1 i jedna trzecia x
B.3x
C.4x
D.x+3
2.Wyrażenie x(do kwadratu) + y(do kwadratu) to:
Wyrażenie x(do kwadratu) + y(do kwadratu) to:
A.różnica kwadratów liczby x i y
B. kwadrat sumy liczb x i y
C.suma liczby x i kwadratu liczby y
D.suma kwadratów liczb x i y
3.Długość prostokąta wynosi (a+2), a szerokość jest 2 razy mniejsza.Pole tego prostokąta wynosi:
A.(a+2)do kwadratu
B.3a + 6
C.jedna druga(a kwadrat + 4a + 4)
D.2(a+2)
4.Pole rombu o długościach przekątnych (2x-3) i (4y+2) jest równe:
A.8xy + 4x - 12y -6
B.4xy + 2x - 6y + 3
C.8xy + 4x -12y + 6
D.4xy + 2x - 6y - 3
5.Pole kwadratu o boku długości (3k - 4) jest równe:
A. 9k(kwadrat) - 24k + 16
B. 9k(kwadrat) - 16
C.9k(kwadrat) - 12k -16
D.9k(kwadrat) - 24k - 16
6.Wartość wyrażenia 9x(kwadrat) - 4y dla x= -jedna trzecia i y=-1 jest równa:
A.-3
B.5
C.3
D.-7
7.Współczynnikiem liczbowym jednomianu: -jedna trzecia x 4a(kwadrat)b x a x 9 x b jest liczba:
A. -cztery trzecie
B.- jedna trzecia
C.-12
D.12
Wyrażenia algebraiczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 12 wrz 2010, 15:51
- Podziękowania: 9 razy
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 1.
dziewcząt mamy x, chłopców jest 3 razy więcej, więc jest ich 3x
w sumie: x+3x=4x odp:C
zad 2.
a. \(x^2-y^2\)
b. \((x+y)^2\)
c. \(x+y^2\)
d. \(x^2+y^2\)
odp: D
zad 3.
\(a+2\) długość prostokąta
\(\frac{1}{2}(a+2)\) szerokość prostokąta
pole:
\(P=(a+2)\cdot \frac{1}{2}(a+2)=\frac{1}{2}(a+2)^2=\frac{1}{2}(a^2+4a+4)\)
odp: C.
dziewcząt mamy x, chłopców jest 3 razy więcej, więc jest ich 3x
w sumie: x+3x=4x odp:C
zad 2.
a. \(x^2-y^2\)
b. \((x+y)^2\)
c. \(x+y^2\)
d. \(x^2+y^2\)
odp: D
zad 3.
\(a+2\) długość prostokąta
\(\frac{1}{2}(a+2)\) szerokość prostokąta
pole:
\(P=(a+2)\cdot \frac{1}{2}(a+2)=\frac{1}{2}(a+2)^2=\frac{1}{2}(a^2+4a+4)\)
odp: C.
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
zad 4.
\(P=\frac{1}{2} ef
P=\frac{1}{2} (2x-3)(4y+2)=\frac{1}{2}(8xy+4x-12y-6)
P=4xy+2x-6y-3\)
odp: D
zad 5.
\(P=a^2
P=(3k-4)^2=9k^2-24k+16\)
odp: A
zad 6.
\(9x^2-4y=9(-\frac{1}{3})^2 -4\cdot (-1)=9\cdot \frac{1}{9} +4=1+4=5\)
odp: B
zad 7.
\(-\frac{1}{3} \cdot 4a^2b \cdot a \cdot 9 \cdot b =-12a^3b^2\)
odp: C
\(P=\frac{1}{2} ef
P=\frac{1}{2} (2x-3)(4y+2)=\frac{1}{2}(8xy+4x-12y-6)
P=4xy+2x-6y-3\)
odp: D
zad 5.
\(P=a^2
P=(3k-4)^2=9k^2-24k+16\)
odp: A
zad 6.
\(9x^2-4y=9(-\frac{1}{3})^2 -4\cdot (-1)=9\cdot \frac{1}{9} +4=1+4=5\)
odp: B
zad 7.
\(-\frac{1}{3} \cdot 4a^2b \cdot a \cdot 9 \cdot b =-12a^3b^2\)
odp: C