Zadanie- drzewo i jego cień

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Dorotkaas
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 04 maja 2010, 19:55
Podziękowania: 19 razy

Zadanie- drzewo i jego cień

Post autor: Dorotkaas »

Wysokość drzewa jest równa 6m.Jaka jest długość (z dokładnością do 0,01 m) cienia drzewa , jeżeli promienie słońca padają pod kątem 62 stopni ?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

h - wysokość drzewa
d - długość cienia

\(tg \alpha=\frac{h}{d} \ \Rightarrow \ d=\frac{h}{tg 62^{\circ}}=h\cdot ctg 62^{\circ}
d=6m \cdot 0,5317 \approx 3,19 m\)


thx Galen.
Dorotkaas
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 04 maja 2010, 19:55
Podziękowania: 19 razy

Post autor: Dorotkaas »

A jak dokładniej ma być ?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

ale o co chodzi, bo nie rozumiem. co ma być dokładniej?
nie rozumiesz rozwiązania?
Dorotkaas
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 04 maja 2010, 19:55
Podziękowania: 19 razy

Post autor: Dorotkaas »

No nic , domyślę się :)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Kąt padania to kąt płaszczyzny ziemi i promieni.
h-wysokość drzewa -----dana wielkość h=6 m
d- długość cienia -----szukana wielkość
h i d są pod kątem prostym.
Jak połączysz ich końce powstanie trójkąt prostokątny o kącie ostrym przy boku d , danym w zadaniu 62 stopnie.
\(ctg62^ \circ =0,5317\)
\(\frac{d}{h}=ctg62^ \circ
\frac{d}{h}=0,5317
\frac{d}{6}=0,5317\)

\(d=6 \cdot 0,5317=3,19 \;m\)
Odp. Cień ma długość 3,19 m.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ