Stolarz

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
KrynicaZdroj
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2010, 20:11
Podziękowania: 4 razy

Stolarz

Post autor: KrynicaZdroj »

stolarz robi barierke wokol prostokatnego balkonu o wymiarach 60 cm i 320 cm.metr barierki kosztuje 30 zł.ile bedzie kosztowala cala barierka?

oblicz sume liczb,w ktorej pierwszy skladnik jest iloczynem liczb 139 i 7,a drugi iloczynem liczb 408 i 8?

czy to prawda,ze iloczyn liczb 262 i 4 jest mniejszy od iloczynu liczb 262,2 i 2?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Zad.1

wszystko zależy jak będzie wyglądać ta barierka, jeśli tak jak zwykle - prostokąt bez boku przy ścianie - to będzie tak:

\(\frac {60+60+320} {100} \cdot 30=44\cdot 3 =132\)

edit: wkradł się błąd rachunkowy, ale poprawione ;)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Zad.2

\(139\cdot 7 + 408 \cdot 8 = 973+3264=4237\)
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Zad.3

\(262 \cdot 4 = 262 \cdot (2\cdot 2) = 262 \cdot 2\cdot 2\)

nieprawda
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(139\cdot7+408\cdot8=...\)

3.
\(262\cdot4>250\cdot4=1000\\262,2\cdot2<300\cdot2=600\\1000>600\ \Rightarrow \ 262\cdot4>262,2\cdot2\)
Nieprawda
KrynicaZdroj
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 12 maja 2010, 20:11
Podziękowania: 4 razy

Post autor: KrynicaZdroj »

dziękuję za pomoc miesiąc temu :) wtedy jeszcze nie mogłem dziękować bo byłem nowym użytkownikiem forum:)
ODPOWIEDZ