Oblicz \(f'(0)\), gdzie
\(f(x)= \begin{cases}x(x+1)^2 & \text{dla} &x \le 0\\0& \text{dla}& x>0 \end{cases} \)
Pochodna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2115
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
Re: Pochodna
\( f(x)= \begin{cases}x(x+1)^2 & \text{dla} &x \le 0\\0& \text{dla}& x>0 \end{cases} \)
Przystępując do badania różniczkowalności funkcji musimy najpierw sprawdzić, czy jest ona ciągła.
Z definicji ciągłości funkcji w punkcie
\( \Lim_{x\to 0^{-}} f(x) = 0(0+1)^2 = 0 ,\)
\( \Lim_{x\to 0^{+}} f(x) =0 ,\)
\( f(0) = 0\cdot(0+1)^2 =0 \)
Funkcja jest ciągła w punkcie \( (0,0) \)
Badamy istnienie pochodnej funkcji w punkcie \( (0,0) \) (różniczkowalność funkcji) :
\( f'(0) = \begin{cases} \Lim_{h\to 0} \frac{f(0+h) -f(0)}{h} = \Lim_{h\to 0} \frac{h(h-1)^2 - 0}{h} = \Lim_{h\to 0} (h-1)^2= 1 \ \ \text{dla} \ \ h<0 \\ 0 \ \ \text{dla}\ \ h >0 \end{cases}.\)
Granice ilorazu różnicowego w zerze są różne - nie istnieje pochodna funkcji \( f'(0).\)
Przystępując do badania różniczkowalności funkcji musimy najpierw sprawdzić, czy jest ona ciągła.
Z definicji ciągłości funkcji w punkcie
\( \Lim_{x\to 0^{-}} f(x) = 0(0+1)^2 = 0 ,\)
\( \Lim_{x\to 0^{+}} f(x) =0 ,\)
\( f(0) = 0\cdot(0+1)^2 =0 \)
Funkcja jest ciągła w punkcie \( (0,0) \)
Badamy istnienie pochodnej funkcji w punkcie \( (0,0) \) (różniczkowalność funkcji) :
\( f'(0) = \begin{cases} \Lim_{h\to 0} \frac{f(0+h) -f(0)}{h} = \Lim_{h\to 0} \frac{h(h-1)^2 - 0}{h} = \Lim_{h\to 0} (h-1)^2= 1 \ \ \text{dla} \ \ h<0 \\ 0 \ \ \text{dla}\ \ h >0 \end{cases}.\)
Granice ilorazu różnicowego w zerze są różne - nie istnieje pochodna funkcji \( f'(0).\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2024, 16:59 przez janusz55, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3845
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2062 razy
Re: Pochodna
Analogicznie, jak w poprzedni wątku: ponieważ:
Pozdrawiam
- \(\Lim_{x\to0^-}f(x)=f(0)=0=\Lim_{x\to0^+}f(x)\)
czyli \(f(x)\) ciągła w \(x_0=0\), - \(f'(x)= \begin{cases}3x^2+4x+1 & \text{dla} &x \color{red}{<} 0\\0& \text{dla}& x>0 \end{cases},\)
- \(\Lim_{x\to0^-}f'(x)=1\ne0=\Lim_{x\to0^+}f'(x)\),
Pozdrawiam