Dana jest funkcja
\(f: \rr \to\rr^2\\
f(x)=(x-7,\ x^2)\)
Sprawdź czy dana funkcja jest injekcją surjekcją bijekcja jeśli jest bijekcja wyznaczyć funkcję odwrotną. Proszę o pomoc
Czy dana funkcja jest bijekcja, surjekcją, injekcją
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 345
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 22 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
- Płeć:
Re: Czy dana funkcja jest bijekcja, surjekcją, injekcją
Wstawiając \(t=x-7, x=t+7\) otrzymujemy:
\( \left( t, \left( t+7\right)^2 \right) \)
Czyli \(g \left( t\right) = \left( t+7\right) ^2 \)
Czyli jest to zwykła parabola.
Parabola nie jest różnowartościowa = nie jest injekcją
Parabola jest na (od wierzchołka wzwyż przyjmując) - jest surjekcją
Parabola nie posiada funkcji odwrotnej na całej swojej dziedzinie = nie jest bijekcją.
\( \left( t, \left( t+7\right)^2 \right) \)
Czyli \(g \left( t\right) = \left( t+7\right) ^2 \)
Czyli jest to zwykła parabola.
Parabola nie jest różnowartościowa = nie jest injekcją
Parabola jest na (od wierzchołka wzwyż przyjmując) - jest surjekcją
Parabola nie posiada funkcji odwrotnej na całej swojej dziedzinie = nie jest bijekcją.
-
- Fachowiec
- Posty: 2115
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
Re: Czy dana funkcja jest bijekcja, surjekcją, injekcją
To zależy od dziedziny tego odwzorowania.
Jeśli dziedzinę zawęzimy do \( t \in \rr^{+} \) ,to odwzorowanie jest bijekcją, a więc istnieje odwzorowanie odwrotne...
Co to jest parabola zwykła? Co to jest w takim razie "parabola niezwykła? Co to jest parabola różnowartościowa ?
Nie można mylić wykresu funkcji, który jest parabolą z różnowartościowością, która dotyczy własności funkcji. Nie ma takiego pojęcia jak " parabola różnowartościowa."
Jeśli dziedzinę odwzorowania zawęzimy do zbioru \( \rr^{+},\) to wykresem odwzorowania jest prawa gałąź paraboli.
Jeśli dziedzinę zawęzimy do \( t \in \rr^{+} \) ,to odwzorowanie jest bijekcją, a więc istnieje odwzorowanie odwrotne...
Co to jest parabola zwykła? Co to jest w takim razie "parabola niezwykła? Co to jest parabola różnowartościowa ?
Nie można mylić wykresu funkcji, który jest parabolą z różnowartościowością, która dotyczy własności funkcji. Nie ma takiego pojęcia jak " parabola różnowartościowa."
Jeśli dziedzinę odwzorowania zawęzimy do zbioru \( \rr^{+},\) to wykresem odwzorowania jest prawa gałąź paraboli.
-
- Stały bywalec
- Posty: 345
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 22 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
- Płeć:
Re: Czy dana funkcja jest bijekcja, surjekcją, injekcją
zwykła w sensie "omawiana zwykle w liceum, skierowana do góry, a nie np. w bok".
"zwykła parabola" została użyta w tym dokumencie: tutaj
Nigdzie nie użyłem takiego stwierdzenia, ale moje "parabola nie jest różnowartościa" było skrótem myślowym od "funkcja kwadratowa, której wykresem jest parabola, nie jest różnowartościowa".
-
- Fachowiec
- Posty: 2115
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
Re: Czy dana funkcja jest bijekcja, surjekcją, injekcją
Dana jest funkcja:
\( f: \rr \rightarrow \rr^2 \)
określona wzorem:
\( f(x) = (x-7, \ \ x^2 ).\)
Proszę sprawdzić, czy dana funkcja jest injekcją , surjekcją, bijekcją ?
W przypadku bijekcji wyznaczyć funkcję odwrotną.
Wprowadzając parametr \( t = x-7 \) (jak Tulio) - możemy zapisać funkcję w postaci parametrycznej \( ( t, (t+7)^2 ).\) lub \( g(t) = (t + 7)^2.\)
Wykresem tej funkcji jest parabola \( t^2 \) przesunięta o \( -7 \) jednostek wzdłuż osi poziomej \( Ot.\)
Funkcja, ta nie jest injekcją \( (1-1) \) czyli funkcją różnowartościową , gdyż na przykład \( g(-8) = g(-6) = 1.\)
Natomiast jest różnowartościowa na każdym z przedziałów \( (-\infty, -7] , [-7, \infty ).\)
Funkcja \( g (t) = (t+7)^2 \) nie jest surjekcją, czyli funkcją \( " na " \) na zbiór \( \rr, \) gdyż przyjmuje wyłącznie wartości nieujemne.
Ponieważ nie jest injekcją i surjekcją, więc nie funkcją wzajemnie jednoznaczną -czyli bijekcją.
\( f: \rr \rightarrow \rr^2 \)
określona wzorem:
\( f(x) = (x-7, \ \ x^2 ).\)
Proszę sprawdzić, czy dana funkcja jest injekcją , surjekcją, bijekcją ?
W przypadku bijekcji wyznaczyć funkcję odwrotną.
Wprowadzając parametr \( t = x-7 \) (jak Tulio) - możemy zapisać funkcję w postaci parametrycznej \( ( t, (t+7)^2 ).\) lub \( g(t) = (t + 7)^2.\)
Wykresem tej funkcji jest parabola \( t^2 \) przesunięta o \( -7 \) jednostek wzdłuż osi poziomej \( Ot.\)
Funkcja, ta nie jest injekcją \( (1-1) \) czyli funkcją różnowartościową , gdyż na przykład \( g(-8) = g(-6) = 1.\)
Natomiast jest różnowartościowa na każdym z przedziałów \( (-\infty, -7] , [-7, \infty ).\)
Funkcja \( g (t) = (t+7)^2 \) nie jest surjekcją, czyli funkcją \( " na " \) na zbiór \( \rr, \) gdyż przyjmuje wyłącznie wartości nieujemne.
Ponieważ nie jest injekcją i surjekcją, więc nie funkcją wzajemnie jednoznaczną -czyli bijekcją.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3845
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2062 razy
Re: Czy dana funkcja jest bijekcja, surjekcją, injekcją
Wg mnie dana funkcja, przyporządkowująca liczbom rzeczywistym punkty płaszczyzny kartezjańskiej,
Pozdrawiam
PS. Autor wątku w międzyczasie był na forum i ... nie skomentował!
- jest iniekcją (różnowartościowa), bo:
niech \(x_1,\ x_2\in\rr\) i \(f(x_1)=f(x_2)\). Wtedy
\[(x_1-7,x_1^2)=(x_2-7,x_2^2)\iff\begin{cases}x_1-7=x_2-7\\x_1^2=x_2^2\end{cases}\So x_1=x_2,\] - nie jest suriekcją ("na"), bo zbiór wartości - punkty paraboli o równaniu \(y=(x+7)^2\) - nie wypełniają \(\rr^2\),
- nie jest zatem bijekcją (przekształceniem wzajemnie jednoznacznym) i funkcja odwrotna nie istnieje.
Pozdrawiam
PS. Autor wątku w międzyczasie był na forum i ... nie skomentował!
-
- Stały bywalec
- Posty: 345
- Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
- Podziękowania: 22 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
- Płeć:
Re: Czy dana funkcja jest bijekcja, surjekcją, injekcją
Czy zapis funkcji kwadratowej \(y=x^2\) (niebędącą różnowartościową na dziedzinie rzeczywistej) jest równoważny zapisowi \( f \left( x\right) = \left( x,x^2\right) \)? Czy też to drugie jest wręcz trójką liczb \( \left( x,x,x^2\right) \)?Jerry pisze: ↑17 paź 2024, 10:58 Wg mnie dana funkcja, przyporządkowująca liczbom rzeczywistym punkty płaszczyzny kartezjańskiej,
- jest iniekcją (różnowartościowa), bo:
niech \(x_1,\ x_2\in\rr\) i \(f(x_1)=f(x_2)\). Wtedy
\[(x_1-7,x_1^2)=(x_2-7,x_2^2)\iff\begin{cases}x_1-7=x_2-7\\x_1^2=x_2^2\end{cases}\So x_1=x_2,\]
Jak tym drugim to masz rację z byciem różnowartościową (funkcji z tematu). Nie pamiętam już jak jest.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3845
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2062 razy