Dane są funkcje prawdopodobieństwa niezależnych zmiennych losowych X, Y:
𝑃(𝑋 = −1) = 0,5; 𝑃(𝑋 = 0) = 0,3; 𝑃(𝑋 = 0) = 0,2; 𝑃(𝑌 = −1) = 0,6; 𝑃(𝑌 = 3) = 0,4.
Wyznaczyć funkcje prawdopodobieństwa zmiennych losowych:
\(V=2x^2 +1\)
oraz
Z = 3X −Y + 2 .
Obliczyć wartości oczekiwane i wariancje zmiennych losowych V, Z
zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: zadanie
Proszę poprawić treść zadania w tym miejscu
\( P(X=0) = 0,3,\ \ P(X= 0) = 0,2? \)
Zapis zmiennej losowej powinien być postaci:
\( V = 2X^2 +1. \)
\( P(X=0) = 0,3,\ \ P(X= 0) = 0,2? \)
Zapis zmiennej losowej powinien być postaci:
\( V = 2X^2 +1. \)