Ma ktoś pomysł na to zadanie?

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: zadaniainfomm »

Ma ktoś szybki pomysł na to zadanie?
Załączniki
Zadanie
Zadanie
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Jerry »

Nie wiem, czy szybki i ładny, ale...
Z dokładnością do podobieństwa przyjmijmy, że \(|AD|=|DC|=CB|=1;\ |\angle BAD|=\alpha\) i
  1. Z \(\Delta DBC\):
    • i tw. Carnota:
      \(|DB|=\sqrt{2-2\cos130^\circ}\)
    • \(|\angle BDC|=25^\circ\)
  2. \(|\angle ADB|=85^\circ\)
  3. Z \(\Delta ABD\):
    • i tw. Carnota:
      \(|AB|=\sqrt{3-2\cos130^\circ-2\sqrt{2-2\cos130^\circ}\cos85^\circ}\)
    • i tw. Snelliusa:
      \(\dfrac{\sqrt{2-2\cos130^\circ}}{\sin\alpha}=\dfrac{\sqrt{3-2\cos130^\circ-2\sqrt{2-2\cos130^\circ}\cos85^\circ}}{\sin85^\circ}\\
      \alpha=\arcsin\dfrac{\sqrt{2-2\cos130^\circ}\cdot\sin85^\circ}{\sqrt{3-2\cos130^\circ-2\sqrt{2-2\cos130^\circ}\cos85^\circ}}\)
  4. \(|\angle ABC|=120^\circ-\alpha=\ldots\)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: zadaniainfomm »

To zadanie z matury podstawowej ....:( :(
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Jerry »

Zrobiłem schludny rysunek, niech boki równej długości są \(a\) długie i \(S\) będzie punktem wspólnym przekątnych..
  1. Postawiłem hipotezę, że \(\Delta ABS\) jest równoramienny :idea:
  2. Wyznaczyłem, które mogłem, miary kątów,
  3. z \(\Delta ASD\) i tw. Snelliusa:
    \(\dfrac{|AS|}{\sin85^\circ}=\dfrac{a}{\sin60^\circ}\),
  4. z \(\Delta SBC\) i tw. Snelliusa:
    \(\dfrac{|SB|}{\sin95^\circ}=\dfrac{a}{\sin60^\circ}\).
  5. Wobec
    \(\sin85^\circ=\cos5^\circ=\sin95^\circ\)
    hipoteza jest prawdziwa i
    \(|\angle SAB|=|\angle \color{red}{SBA}|=30^\circ\)
    skąd odpowiedź:
    \(|\angle DAB|=65^\circ,\ |\angle CBA|=55^\circ\)
Sytuacja z 5. jest szczególna - związana z konkretnymi danymi miarami :wink:. Moje poprzednie rozwiązanie jest ogólniejsze, chociaż jest do końca poprawne tylko dla \(\alpha\) kąta ostrego, gdyby mógł być rozwarty - w ostatnim punkcie powinno być jeszcze raz tw. Carnota!

Pozdrawiam
PS. Z jakiego to, jeśli mogę zapytać, arkusza? Byłbym zainteresowany całym!

[edited] poprawka po poniższym
Awatar użytkownika
zadaniainfomm
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 209
Rejestracja: 27 kwie 2009, 21:20
Podziękowania: 12 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:
Kontakt:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: zadaniainfomm »

Nie wiem z jakiego to arkusza bo przyniósł mi to zadanie maturzysta
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 238
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Tulio »

Jerry pisze: 20 mar 2024, 11:46 \(|\angle SAB|=|\angle BAS|=30^\circ\)
Chyba literówka :wink:

Rozwiązanie trywialne (tzn. bez twierdzeń sinusów/cosinusów) - zaznaczamy wszystkie kąty (jak w drugim rozwiazaniu Jerry'ego) i prowadzimy dwusieczne z punktu przecięcia przekątnych. Mamy:
trapezoid.png
(Kąty tego samego koloru są równe)
Mamy:
\(\frac{|EF|}{|ED|} = \frac{|EC|}{|EB|}\)
\(|EB| = \frac{|EC|\cdot|ED|}{|EF|}\)
podobnie:
\(|EA| = \frac{|EC|\cdot|ED|}{|EF|}\)
stąd równoramienność.

PS. @zadaniainfomm - też jestem zainteresowany arkuszem, może zapytasz tego maturzystę? :)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: janusz55 »

Ile wynoszą kąty \( \alpha \) i \( \beta? \) Wiemy z rysunku , że ich suma \( \alpha + \beta = 60^{o}\)
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 238
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Tulio »

A z dowodu równoramienności trójkąta \(ABE\) da się wywnioskować ile wynoszą.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: janusz55 »

Ale czy ten trójkąt jest równoramienny ?
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 238
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 25 mar 2024, 10:49 Ale czy ten trójkąt jest równoramienny ?
A możesz przeczytać tekst pod moim obrazkiem, który tego dowodzi bądź też dowód (właśnie tego faktu) Jerrego?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: janusz55 »

Trójkąt byłby równoramienny, gdyby

\( DC\parallel AB. \)
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 238
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Tulio »

janusz55 pisze: 25 mar 2024, 11:35 Trójkąt byłby równoramienny, gdyby

\( DC\parallel AB. \)
Proszę się wyspać. Użyłem podobieństwa trójkątów by dowieść, że trójkąt \(ABE\) jest równoramienny. Również @Jerry dowiódł jego równoramienności. Gdzie niby załamują się nasze dowody?
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 238
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: Tulio »

Przecież ten trójkąt wyraźnie jest równoramienny. Przyjmijmy \(a=|BC|=|AD|\)
Mamy \(\frac{|EB|}{\sin{95^\circ}}=\frac{a}{\sin{60^\circ}} \So |EB|=\frac{a\cdot\sin{95^\circ}}{\sin{60^\circ}}\)
oraz \(\frac{|EA|}{\sin{85^\circ}}=\frac{a}{\sin{60^\circ}} \So |EA|=\frac{a\cdot\sin{85^\circ}}{\sin{60^\circ}}\)
Wobec \(\sin{95^\circ} = \sin{85^\circ}\) zachodzi \(|EB|=|EA|\) i trójkąt jest równoramienny.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: anka »

Dorysowałam kilka kątów.
361505.png
To rozwiązanie jest ok.
Tulio pisze: 24 mar 2024, 14:09 (Kąty tego samego koloru są równe)
Mamy:
\(\frac{|EF|}{|ED|} = \frac{|EC|}{|EB|}\)
\(|EB| = \frac{|EC|\cdot|ED|}{|EF|}\)
podobnie:
\(|EA| = \frac{|EC|\cdot|ED|}{|EF|}\)
stąd równoramienność.
Trójkąty DEF i EBC są podobne (kkk).
Trójkąty ECF i AED są podobne (kkk).
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1643
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Ma ktoś pomysł na to zadanie?

Post autor: janusz55 »

I co z tego, że są podobne mając równe kąty ? A jakie kąty ma trójkąt ABE ?
ODPOWIEDZ