Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
vanii
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 lut 2024, 05:30
Płeć:

Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.

Post autor: vanii »

Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.
Dziecko wypiło lekarstwo do połowy wysokości miarki.
1. Jaką część dawki (w procentach) zażyło dziecko?
2. Jaka część lekarstwa pozostała (w procentach)?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.

Post autor: kerajs »

Jeśli stożek przeciąć w połowie wysokości to odcięty stożek ma 1/8 objętości stożka wyjściowego.
Powyższe zadania jest nierozwiązywalne gdyż nie podano:
1) jaką dawkę ma zażyć dziecko
2) Jaka była początkowa ilość lekarstwa w pojemniku
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.

Post autor: korki_fizyka »

Nie trzeba znać dawki, wystarczy informacja, że kieliszek był napełniony po brzegi.

Wtedy objętość, którą wypito: \(V_{wyp} = V -V_{zost} = \frac{1}{3}\pi R^2H - \frac{1}{3}\pi r^2h =..\)

(z tw. Talesa albo funkcji trygonometrycznych mamy, że skoro \(h=\frac{H}{2} \rightarrow r =\frac{R}{2}\)),

a więc \(V_{wyp} =\frac{1}{3}\pi R^2H(1-\frac{1}{8})=\frac{7}{8} V\)

Dziecko zażyło 87,5 % dawki więc można mu dać spokój, że coś zostało na dnie ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.

Post autor: kerajs »

korki_fizyka pisze: 12 lut 2024, 14:42 Nie trzeba znać dawki, wystarczy informacja, że kieliszek był napełniony po brzegi.
W zadaniu nie ma informacji, że '' kieliszek był napełniony po brzegi''. Nieprawdziwym jest założenie, że dawką jest '' kieliszek (...) napełniony po brzegi''.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1622
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.

Post autor: janusz55 »

Jest to zadanie z matury próbnej 2020 rok zestaw 3.

Takich założeń nie podano.

Zadanie polega na obliczeniu różnicy objętości \( \Delta V \) dwóch stożków w skali \( s = \frac{1}{2}.\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.

Post autor: kerajs »

janusz55 pisze: 13 lut 2024, 16:34 Jest to zadanie z matury próbnej 2020 rok zestaw 3.
Dlaczego nie jestem tym zdziwiony?
janusz55 pisze: 13 lut 2024, 16:34
Takich założeń nie podano.
Skoro nie podano wspomnianych założeń, to zadania nie można rozwiązać.
Smutne jest to, że punkty dostali ci, co wykonali nieadekwatne tu obliczenia:
janusz55 pisze: 13 lut 2024, 16:34
różnicy objętości \( \Delta V \) dwóch stożków w skali \( s = \frac{1}{2}.\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1622
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.

Post autor: janusz55 »

Smutne ale prawdziwe.

Wydawnictwa Operon Nowa Era , które są organizatorami matur próbnych podają nieraz zadania z nieścisłościami.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.

Post autor: korki_fizyka »

Potem się to powtarza na maturach właściwych.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1622
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Miarka do lekarstwa jest kieliszkiem na nóżce, o pojemniczku w kształcie stożka.

Post autor: janusz55 »

Zdarzają się zadania niewłaściwie sformułowane, nie pełne w treści na maturach właściwych.
ODPOWIEDZ