Równia pochyła
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 13 gru 2021, 21:09
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Równia pochyła
Z jakim przyspieszeniem porusza się po równi skrzynia o masie m= 30kg, jeżeli działa na nią siła F =100N równoległa do równi (na rysunku zwrócona jest do góry równi). Kąt nachylenia równi α = 35 .Współczynnik tarcia skrzyni o równię u= 0,2 .
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: Równia pochyła
Na ruch skrzyni wpływają trzy siły:
Siła działająca na skrzynię \( \vec{F}, \) wciągająca skrzynię do góry wzdłuż równi.
Siła tarcia \( \vec{T}. \)
Siła \( \vec{F}_{||} \) - równoległa do powierzchni równi - składowa siły ciężkości zsuwająca skrzynię w dół.
Kinematyczne równanie ruchu
\( \vec{F} + \vec{T} + \vec{F}_{||} = 0 \)
Równanie skalarne:
\( F - T - F{||} = 0. \)
Wartość siły \( F = m\cdot a \) - druga zasada dynamiki.
Wartość siły tarcia
\( T = \mu \cdot m\cdot g \cos(\alpha),\) bo siła nacisku jest składową siły ciężkości prostopadłą do podłoża.
\( F_{||} = m\cdot g \cdot \sin(\alpha).\)
Stąd
\( m\cdot a - \mu \cdot m\cdot g \cos(\alpha) - m\cdot g \cdot \sin(\alpha) = 0 \ \ \cdot \frac{1}{m}\)
\( a -\mu\cdot g \cdot \cos(\alpha) - g\sin(\alpha) = 0 \)
\( a = \mu\cdot g \cos(\alpha) + g\sin(\alpha) = g[ \mu\cos(\alpha) + \sin(\alpha)].\)
Siła działająca na skrzynię \( \vec{F}, \) wciągająca skrzynię do góry wzdłuż równi.
Siła tarcia \( \vec{T}. \)
Siła \( \vec{F}_{||} \) - równoległa do powierzchni równi - składowa siły ciężkości zsuwająca skrzynię w dół.
Kinematyczne równanie ruchu
\( \vec{F} + \vec{T} + \vec{F}_{||} = 0 \)
Równanie skalarne:
\( F - T - F{||} = 0. \)
Wartość siły \( F = m\cdot a \) - druga zasada dynamiki.
Wartość siły tarcia
\( T = \mu \cdot m\cdot g \cos(\alpha),\) bo siła nacisku jest składową siły ciężkości prostopadłą do podłoża.
\( F_{||} = m\cdot g \cdot \sin(\alpha).\)
Stąd
\( m\cdot a - \mu \cdot m\cdot g \cos(\alpha) - m\cdot g \cdot \sin(\alpha) = 0 \ \ \cdot \frac{1}{m}\)
\( a -\mu\cdot g \cdot \cos(\alpha) - g\sin(\alpha) = 0 \)
\( a = \mu\cdot g \cos(\alpha) + g\sin(\alpha) = g[ \mu\cos(\alpha) + \sin(\alpha)].\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 441
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 369 razy
- Otrzymane podziękowania: 100 razy
Re: Równia pochyła
Z tym nie można się zgodzić w żaden sposob

Równanie wektorowe jest postaci \( \vec{F_w} = \vec{F}+ \vec{T} + \vec{Q} \)
i dalej skalarne \(ma = F -Q(\sin\alpha+\mu \cos\alpha)\)
Spoiler
\(a= \frac{F}{m}-g (\sin\alpha+\mu \cos\alpha)\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: Równia pochyła
Racja - siła \( \vec{F},\) działająca na skrzynię wchodzi w skład sił składowych siły wypadkowej.