Prawdopodobieństwo | Analiza koszykowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rone3876
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2022, 18:13
Podziękowania: 21 razy

Prawdopodobieństwo | Analiza koszykowa

Post autor: rone3876 »

Dzień dobry,
Tzw. "analiza koszykowa" przeprowadzona na podstawie wielomiesięcznej obserwacji preferencji klientów pewnego sklepu dotyczących zakupów produktów A, B i C pozwoliła sformułować następujące wnioski:
I) Klienci, tuż po wejściu do sklepu, od razu kierują swoją uwagę wyłącznie na produkt A, przy czym szansa, że po chwili namysłu go kupią wynosi 70%;
II) Jeśli klient zdecydował się kupić produkt A, to z prawdopodobieństwem 0,8 zakupi również produkt B kończąc zakupy i z prawdopodobieństwem 0,2 nie zakupi już żadnego dodatkowego produktu;
III) Jeśli klient po wejściu do sklepu i wstępnych przemyśleniach nie zdecydował się kupić produktu A, wówczas prawdopodobieństwo, iż kupi produkt B i tym samym zakończy zakupy wynosi 0,5. Jeśli jednak klient odrzuci również chęć zakupu produktu B, wówczas jest niemal pewne, że zakupi produkt C (0,99) i tym samym zakończy zakupy;

Uporządkuj stwierdzenia od najmniej do najbardziej prawdopodobnego:
3 a) Klient zakupił tylko produkt C
4 b) Klient zakupił produkty A i B
5 c) Klient zakupił produkt A lub produkt B
2 d) Klient zakupił tylko produkt A
1 e) Klient zakupił wszystkie produkty - A, B i C

Odpowiedź: Tak jak powyżej: 3-4-5-2-1

Będę wdzięczny za pomoc! :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo | Analiza koszykowa

Post autor: eresh »

rone3876 pisze: 10 gru 2023, 10:12 Dzień dobry,
Tzw. "analiza koszykowa" przeprowadzona na podstawie wielomiesięcznej obserwacji preferencji klientów pewnego sklepu dotyczących zakupów produktów A, B i C pozwoliła sformułować następujące wnioski:
I) Klienci, tuż po wejściu do sklepu, od razu kierują swoją uwagę wyłącznie na produkt A, przy czym szansa, że po chwili namysłu go kupią wynosi 70%;
II) Jeśli klient zdecydował się kupić produkt A, to z prawdopodobieństwem 0,8 zakupi również produkt B kończąc zakupy i z prawdopodobieństwem 0,2 nie zakupi już żadnego dodatkowego produktu;
III) Jeśli klient po wejściu do sklepu i wstępnych przemyśleniach nie zdecydował się kupić produktu A, wówczas prawdopodobieństwo, iż kupi produkt B i tym samym zakończy zakupy wynosi 0,5. Jeśli jednak klient odrzuci również chęć zakupu produktu B, wówczas jest niemal pewne, że zakupi produkt C (0,99) i tym samym zakończy zakupy;

Uporządkuj stwierdzenia od najmniej do najbardziej prawdopodobnego:
3 a) Klient zakupił tylko produkt C
4 b) Klient zakupił produkty A i B
5 c) Klient zakupił produkt A lub produkt B
2 d) Klient zakupił tylko produkt A
1 e) Klient zakupił wszystkie produkty - A, B i C

Odpowiedź: Tak jak powyżej: 3-4-5-2-1

Będę wdzięczny za pomoc! :)
\(P(A)=0,3\cdot 0,5\cdot 0,99=0,1485\\
P(B)=0,7\cdot 0,8=0,56\\
P(C)=0,7\cdot 0,8+0,7\cdot 0,2+0,3\cdot 0,5=0,85
P(D)=0,7\cdot 0,2=0,14\\
P(E)=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
rone3876
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2022, 18:13
Podziękowania: 21 razy

Re: Prawdopodobieństwo | Analiza koszykowa

Post autor: rone3876 »

Bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ