Prawdopodobieństwo | Niesymetryczna kostka do gry

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rone3876
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2022, 18:13
Podziękowania: 21 razy

Prawdopodobieństwo | Niesymetryczna kostka do gry

Post autor: rone3876 »

Doświadczenie polega na rzucie niesymetryczną sześcienną (trochę paradoks, no ale dobra) kostką do gry. Jedynka oraz szóstka wypada z prawdopodobieństwem \( \frac{3}{10} \), dla pozostałych liczb szansa wyrzucenia jest taka sama. Uporządkuj od najmniejszego do największego następujące prawdopodobieństwa:

a) Prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby oczek
b) Prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby oczek podzielnej przez 3
c) Prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby oczek nie mniejszej niż 3
d) Prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby oczek podzielnej przez 1
e) Prawdopodobieństwo wyrzucenia nieparzystej liczby oczek podzielnych przez 3

Co do d) nie ma żadnej wątpliwości - ale co do pozostałych zadanie wydaje się 'ciekawe' - będę wdzięczny za wytłumaczenie :)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo | Niesymetryczna kostka do gry

Post autor: eresh »

rone3876 pisze: 10 gru 2023, 09:21 Doświadczenie polega na rzucie niesymetryczną sześcienną (trochę paradoks, no ale dobra) kostką do gry. Jedynka oraz szóstka wypada z prawdopodobieństwem \( \frac{3}{10} \), dla pozostałych liczb szansa wyrzucenia jest taka sama. Uporządkuj od najmniejszego do największego następujące prawdopodobieństwa:

a) Prawdopodobieństwo wyrzucenia parzystej liczby oczek
b) Prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby oczek podzielnej przez 3
c) Prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby oczek nie mniejszej niż 3
d) Prawdopodobieństwo wyrzucenia liczby oczek podzielnej przez 1
e) Prawdopodobieństwo wyrzucenia nieparzystej liczby oczek podzielnych przez 3

Co do d) nie ma żadnej wątpliwości - ale co do pozostałych zadanie wydaje się 'ciekawe' - będę wdzięczny za wytłumaczenie :)
\(P(A)=P(X=2)+P(X=4)+P(X=6)=0,1+0,1+0,3\\
P(B)=P(X=3)+P(X=6)=0,1+0,3\\
P(C)=P(X=3)+P(X=4)+P(X=5)+P(X+6)=0,1+0,1+0,1+0,3\\
P(D)=P(X=3)=0,1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
rone3876
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 18 paź 2022, 18:13
Podziękowania: 21 razy

Re: Prawdopodobieństwo | Niesymetryczna kostka do gry

Post autor: rone3876 »

Dzięki! :)
ODPOWIEDZ