cięciwy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

cięciwy

Post autor: anilewe_MM »

W okręgu o promieniu R cięciwy AB i CD przecinają się w punkcie P. Oblicz miarę kata między tymi cięciwami, jeśli \(|AC|^2+|BD|^2=4R^2\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: cięciwy

Post autor: janusz55 »

Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: cięciwy

Post autor: Jerry »

Wg mnie, elementarnie:
  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku:
    001.jpg
  2. Z \( \Delta ABD,\ \Delta ACD\) i tw. Snelliusa (wzór sinusów):
    \[|BD|=2R\sin\alpha,\ |AC|=2R\sin\beta\]
  3. Z warunku zadania:
    \[4R^2\sin^2\alpha+4R^2\sin^\beta=4R^2\\
    \sin^2\alpha+\sin^2\beta=1\]
    i problem jest trygonometryczny:
    \[\sin^2\alpha=\cos^2\beta\\
    \sin^2\alpha-\sin^2\left({\pi\over2}-\beta\right)=0\\
    \sin\left(\alpha-{\pi\over2}+\beta\right)\sin\left(\alpha+{\pi\over2}-\beta\right)=0\\
    (\alpha-{\pi\over2}+\beta=k\pi \vee \alpha+{\pi\over2}-\beta=k\pi) \wedge k\in\zz\]
    Dla \(\alpha,\ \beta,\ \gamma\) kątów trójkąta mamy:
    \[\alpha-{\pi\over2}+\beta=0 \vee |\alpha-\beta|={\pi\over2}\\
    \gamma={\pi\over2}\vee \color{blue}{(*)}\]
Pojawiła się oboczność (*): gdyby ona zaszła - cięciwy \(\overline{AB},\ \overline {CD}\) nie przetną się!

Uwaga: Korzystałem z
\[\sin^2x-\sin^2y=\sin(x-y)\sin(x+y)\]


Pozdrawiam
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: cięciwy

Post autor: anilewe_MM »

To jest nieczytelne, zamiast tekstu jakieś krzaczki :( . A szukajkę - znam!
A co do drugiej wiadomości: twierdzenie sinusów opowiada o promieniu okręgu opisanego na trójkącie :p
ODPOWIEDZ