granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
granica
x)
\( \Lim_{x\to \frac{\pi}{2}} \left( \frac{1}{3} \right)^{\tg x} \)
bo wiem ze tg w pi drugich nie ma granicy z obu stron jedna plus nieskonczonosc a druga plus. Czy moze byc 1/3 do potegi plus minus nieskonczonosc czy nie mozna tak podniesc? Bo wtedy by w teorii wyszly jakies liczby. Czy ktos moglby krok po kroku pokazac jak to rozwiazac?
\( \Lim_{x\to \frac{\pi}{2}} \left( \frac{1}{3} \right)^{\tg x} \)
bo wiem ze tg w pi drugich nie ma granicy z obu stron jedna plus nieskonczonosc a druga plus. Czy moze byc 1/3 do potegi plus minus nieskonczonosc czy nie mozna tak podniesc? Bo wtedy by w teorii wyszly jakies liczby. Czy ktos moglby krok po kroku pokazac jak to rozwiazac?
-
- Fachowiec
- Posty: 1654
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 429 razy
Re: granica
Ta granica nie istnieje, bo granice jednostronne
\( \Lim_{x\to \frac{\pi}{2}^-}\left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = 0, \)
\( \Lim_{x\to \frac{\pi}{2}^{+}} \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = \infty. \)
są różne.
\( \Lim_{x\to \frac{\pi}{2}^-}\left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = 0, \)
\( \Lim_{x\to \frac{\pi}{2}^{+}} \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = \infty. \)
są różne.
Re: granica
tak ja wiem ale zastanawiam sie jak to udowodnic ze jedno jest 0 a drugie nieskonczonosc obliczeniami albo jak to pokazac?
Re: granica
no tak i tangengs dla tego pi przez 2
z lewej dazy do plus nieskonczonosci
a z prawej do minus nieskonczonosci
tylko mnie zastanawia mnie jak dojsc do tego algebraicznie bo nie moge chyba napisac 1/3 do potegi nieskonczonosci i sie zastanawiam. Bo jakos do tego doszedles ze w jednym z przypadkow jest zero.
z lewej dazy do plus nieskonczonosci
a z prawej do minus nieskonczonosci
tylko mnie zastanawia mnie jak dojsc do tego algebraicznie bo nie moge chyba napisac 1/3 do potegi nieskonczonosci i sie zastanawiam. Bo jakos do tego doszedles ze w jednym z przypadkow jest zero.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: granica
-
- Fachowiec
- Posty: 1654
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 429 razy
Re: granica
Tą granicę nie możemy obliczyć "bez oficjalnej wersji obrazkowej."
Niech
\( g(x) = \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)}. \)
Biorąc logarytm naturalny funkcji \( g(x) \) mamy
\( f(x) = \ln(g(x)) = \ln\left (\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = \tg(x)\ln\left(\frac{1}{3}\right). \)
Liczba \( \ln\left(\frac{1}{3}\right) = -1,096<0 \)
Stąd
\( \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{-}} f(x) = \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{-}} \ln\left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} =
\lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{-}} \tg(x)\ln \left(\frac{1}{3}\right) = -\infty.\)
\(\lim_{x\to (\frac{\pi}{2}) ^{+}} f(x) = \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{+}} \ln\left (\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{+}} \tg(x)\ln\left(\frac{1}{3}\right) = +\infty. \)
Tylko, że to są granice funkcji \( f(x) = \ln(g(x)) \) a nie \( g(x). \)
Granica funkcji \( g(x) \) przy \( x \rightarrow -\frac{\pi}{2} \) jest równa \( 0, \) a nie \( +\infty.\)
Niech
\( g(x) = \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)}. \)
Biorąc logarytm naturalny funkcji \( g(x) \) mamy
\( f(x) = \ln(g(x)) = \ln\left (\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = \tg(x)\ln\left(\frac{1}{3}\right). \)
Liczba \( \ln\left(\frac{1}{3}\right) = -1,096<0 \)
Stąd
\( \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{-}} f(x) = \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{-}} \ln\left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} =
\lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{-}} \tg(x)\ln \left(\frac{1}{3}\right) = -\infty.\)
\(\lim_{x\to (\frac{\pi}{2}) ^{+}} f(x) = \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{+}} \ln\left (\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{+}} \tg(x)\ln\left(\frac{1}{3}\right) = +\infty. \)
Tylko, że to są granice funkcji \( f(x) = \ln(g(x)) \) a nie \( g(x). \)
Granica funkcji \( g(x) \) przy \( x \rightarrow -\frac{\pi}{2} \) jest równa \( 0, \) a nie \( +\infty.\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1654
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 429 razy
Re: granica
Wykres funkcji powinien być argumentem potwierdzającym, nie głównym obliczenia granicy.
Metody analityczne obliczania granic są argumentami podstawowymi.
\( f(x) = \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = e^{\tg(x)\ln\left(\frac{1}{3}\right)} = e^{g(x)}. \)
\( \lim_{x \to (\frac{\pi}{2})^{-}} g(x)= \lim_{x \to (\frac{\pi}{2})^{-}} \tg(x) \ln\left(\frac{1}{3}\right) = -\infty.\)
\( \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{+}} g(x)= \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{+}} \tg(x) \ln\left(\frac{1}{3}\right) = +\infty.\)
Z ciągłości funkcji exponent wynika, że granice funkcji \( f(x) \) \przy \( x \rightarrow \mp \frac{\pi}{2} \) wynoszą odpowiednio \( e^{-\infty} = 0, \ \ e^{+\infty} = +\infty.\)
Metody analityczne obliczania granic są argumentami podstawowymi.
\( f(x) = \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = e^{\tg(x)\ln\left(\frac{1}{3}\right)} = e^{g(x)}. \)
\( \lim_{x \to (\frac{\pi}{2})^{-}} g(x)= \lim_{x \to (\frac{\pi}{2})^{-}} \tg(x) \ln\left(\frac{1}{3}\right) = -\infty.\)
\( \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{+}} g(x)= \lim_{x\to (\frac{\pi}{2})^{+}} \tg(x) \ln\left(\frac{1}{3}\right) = +\infty.\)
Z ciągłości funkcji exponent wynika, że granice funkcji \( f(x) \) \przy \( x \rightarrow \mp \frac{\pi}{2} \) wynoszą odpowiednio \( e^{-\infty} = 0, \ \ e^{+\infty} = +\infty.\)
Re: granica
nie rozumiem czy jest jakis problem w takim zapisie typu
\(a^{ \infty }\)
czy mozna je stosowac bez problemu i tak to zadanie rozwiazac jak pisal pan janusz o 23:16 ?
zgodnie z zasadami wielkosci podstawy ktore podaliscie w linku z etrapeza
I mam pytanie czy jest jakis problem z zapisem typu nieskonczonosc do potegi jakiejs liczby np. 3 czy to po prostu nieskonczonosc a np -3 to 0? Chodzi mi o granice. Czy taki zapis nie jest w pewnym sensie nielegalny ?
\(a^{ \infty }\)
czy mozna je stosowac bez problemu i tak to zadanie rozwiazac jak pisal pan janusz o 23:16 ?
zgodnie z zasadami wielkosci podstawy ktore podaliscie w linku z etrapeza
I mam pytanie czy jest jakis problem z zapisem typu nieskonczonosc do potegi jakiejs liczby np. 3 czy to po prostu nieskonczonosc a np -3 to 0? Chodzi mi o granice. Czy taki zapis nie jest w pewnym sensie nielegalny ?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: granica
\(\Lim_{x\to {\frac{π}{2}^{-} }} (\frac{1}{3})^{tgx} = \Lim_{x\to {\frac{π}{2}^{-} }} (\frac{1}{3})^{ \infty } = 0 \)
\(\Lim_{x\to {\frac{π}{2}^{+} }} (\frac{1}{3})^{tgx} = \Lim_{x\to {\frac{π}{2}^{+} }} (\frac{1}{3})^{ -\infty } = \infty \)
czy tak jest ok??
\(\Lim_{x\to {\frac{π}{2}^{+} }} (\frac{1}{3})^{tgx} = \Lim_{x\to {\frac{π}{2}^{+} }} (\frac{1}{3})^{ -\infty } = \infty \)
czy tak jest ok??
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: granica
Raczej tak:
\[\Lim_{x\to {\frac{π}{2}^{-} }} \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg x} = \left[ \left(\frac{1}{3}\right)^{ +\infty } \right]= 0 \\
\Lim_{x\to {\frac{π}{2}^{+} }} \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg x} = \left[ \left(\frac{1}{3}\right)^{ -\infty } \right]= \infty \]
Pozdrawiam
\[\Lim_{x\to {\frac{π}{2}^{-} }} \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg x} = \left[ \left(\frac{1}{3}\right)^{ +\infty } \right]= 0 \\
\Lim_{x\to {\frac{π}{2}^{+} }} \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg x} = \left[ \left(\frac{1}{3}\right)^{ -\infty } \right]= \infty \]
Pozdrawiam
-
- Fachowiec
- Posty: 1654
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 429 razy
Re: granica
Lipus
\( \lim_{x \to (\frac{\pi}{2}^{-})} \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = \lim_{x\to (\frac{\pi}{2}^{-})} e^{\tg(x) \ln\left(\frac{1}{3}\right)} = e^{\lim_{x\to (\frac{\pi}{2}^{-})} \tg(x)\ln\left(\frac{1}{3}\right)} = e^{-\infty} = \frac{1}{e^{\infty}} = 0 \)
\( \lim_{x \to (\frac{\pi}{2}^{+})} \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = \lim_{x\to (\frac{\pi}{2}^{+})} e^{\tg(x) \ln\left(\frac{1}{3}\right)} = e^{\lim_{x\to (\frac{\pi}{2}^{+})} \tg(x)\ln\left(\frac{1}{3}\right)} = e^{+\infty} = +\infty.\)
Skorzystaliśmy z ciągłości funkcji exponent i własności granicy funkcji złożonej.
\( \lim_{x \to (\frac{\pi}{2}^{-})} \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = \lim_{x\to (\frac{\pi}{2}^{-})} e^{\tg(x) \ln\left(\frac{1}{3}\right)} = e^{\lim_{x\to (\frac{\pi}{2}^{-})} \tg(x)\ln\left(\frac{1}{3}\right)} = e^{-\infty} = \frac{1}{e^{\infty}} = 0 \)
\( \lim_{x \to (\frac{\pi}{2}^{+})} \left(\frac{1}{3}\right)^{\tg(x)} = \lim_{x\to (\frac{\pi}{2}^{+})} e^{\tg(x) \ln\left(\frac{1}{3}\right)} = e^{\lim_{x\to (\frac{\pi}{2}^{+})} \tg(x)\ln\left(\frac{1}{3}\right)} = e^{+\infty} = +\infty.\)
Skorzystaliśmy z ciągłości funkcji exponent i własności granicy funkcji złożonej.