Pomoc w zadaniu z dwumianu newtona

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poteznyszymon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 27 lis 2023, 20:41
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pomoc w zadaniu z dwumianu newtona

Post autor: poteznyszymon »

Wyznacz współczynnik przy \(x^4\) w rozwinięciu \((3x - {1\over \sqrt{3}} )^{11}\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Pomoc w zadaniu z dwumianu newtona

Post autor: Jerry »

W rozwinięciu wyrazy, dla \(k=0,1,\ldots,11\), przyjmują postać::
\[w_{k+1}={11\choose k}\cdot(3x)^{11-k}\cdot\left(-{1\over\sqrt3}\right)^k\\
w_{k+1}\equiv x^4\iff k=7\\
w_8={11\choose 7}\cdot(3x)^{4}\cdot\left(-{1\over\sqrt3}\right)^7=\ldots\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ