Oblicz
\(z^6=(1-6)^6\)
Zastosowałem wzór de Moivre'a
I po wszystkich obliczeniach (raczej poprawnych) wyszło mi 8i
Czyli wychodzi ostatecznie \(z^6=8i\)
I nie wiem co dalej jest ktos w stanie pomoc?
Liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1834
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: Liczby zespolone
Prawdopodobnie mamy rozwiązać równanie
\(z^6 = (1-6i)^{6},\)
a nie
\( z^6 = [(1-i)]^{6} = 8i. \)
Załóżmy, że \( z^6 = 8i \).
Proszę więc obliczyć wszystkie pierwiastki algebraiczne szóstego stopnia z liczby \( 8i :\)
\( z_{1} = ... z_{2} = ... \ \ z_{3} = ... \ \ z_{4} = ... \ \ z_{5}= \ \ ... z_{6} = ... \)
\(z^6 = (1-6i)^{6},\)
a nie
\( z^6 = [(1-i)]^{6} = 8i. \)
Załóżmy, że \( z^6 = 8i \).
Proszę więc obliczyć wszystkie pierwiastki algebraiczne szóstego stopnia z liczby \( 8i :\)
\( z_{1} = ... z_{2} = ... \ \ z_{3} = ... \ \ z_{4} = ... \ \ z_{5}= \ \ ... z_{6} = ... \)