Kombinatoryka "ile jest liczb"

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kagie3
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 mar 2014, 15:35
Podziękowania: 1 raz

Kombinatoryka "ile jest liczb"

Post autor: kagie3 »

Serdeczna prośba o pomoc z poniższym zadaniem:

Ile jest liczb sześciocyfrowych, takich, że składają się z 5 różnych cyfr w tym jedna cyfra powtarza się dwukrotnie.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Kombinatoryka "ile jest liczb"

Post autor: Jerry »

Przez przypadki:
  1. liczb z dwoma zerami jest \({5\choose2}\cdot 9\cdot8\cdot7\cdot6\), bo wybieram miejsca dla zer, pozostałe pozycje uzupełniam z pozostałych cyfr bez powtórzeń
  2. liczb z jednym zerem jest \({5\choose1}\cdot{9\choose1}\cdot {5\choose2}\cdot 8\cdot7\cdot6\), bo wybieram pozycje dla zera, wybieram powtarzającą się cyfrę, pozycje dla nich, pozostałe pozycje uzupełniam z pozostałych cyfr bez powtórzeń
  3. liczb bez zer jest \({9\choose1}\cdot{6\choose2}\cdot8\cdot7\cdot6\cdot5\), bo wybieram powtarzającą się cyfrę, pozycje dla nich,pozostałe pozycje uzupełniam z pozostałych cyfr bez powtórzeń
Pozostaje doliczyć i dodać powyższe wartości.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ