\(a) x' = \frac{x + \sqrt{tx} }{t} (jednorodne) \\
b) 2x'' - 5x' - 7x = e^{2t} + \sin t \\
c) (3x^2 + 2tx + 2)dt + (6tx + t^2 + 3)dx = 0 \\
d) x' + \frac{x}{t} = 2t^2x^2 (Bernoulliego)
\)
Rozwiąż równania różniczkowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1635
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 424 razy
Re: Rozwiąż równania różniczkowe
(a)
\( x'(t) = \frac{x + \sqrt{tx}}{t} \)
Rozwiązanie
\( t>0.\)
Przekształcamy lewą stronę równania do postaci równania jednokładności
\(x'(t) = \frac{x + \sqrt{tx}}{t} = \frac{x}{t}+ \sqrt{\frac{tx}{t^2}} = \frac{x}{t} + \sqrt{\frac{x}{t}} \ \ (1) \)
Wprowadzamy nową zmienną:
\( \frac{x}{t} = y. \)
Stąd
\( x = ty, \ \ x' = y + ty'.\)
\( y + ty' = y + \sqrt{y} \)
\( ty' = \sqrt{y} \)
Rozdzielamy zmienne i całkujemy obustronnie:
\( \int \frac{dy}{\sqrt{y}} = \int \frac{1}{t}dt \)
\( 2 y^{\frac{1}{2}}= \ln (t) +ln(C), \ \ C - \) stała,
\( y^{\frac{1}{2}}= \frac{1}{2}\ln(Ct), \)
\( y = \frac{1}{4}ln^2(Ct) \)
\( x(t) = \frac{1}{4}t \ln^2(Ct).\)
\( x'(t) = \frac{x + \sqrt{tx}}{t} \)
Rozwiązanie
\( t>0.\)
Przekształcamy lewą stronę równania do postaci równania jednokładności
\(x'(t) = \frac{x + \sqrt{tx}}{t} = \frac{x}{t}+ \sqrt{\frac{tx}{t^2}} = \frac{x}{t} + \sqrt{\frac{x}{t}} \ \ (1) \)
Wprowadzamy nową zmienną:
\( \frac{x}{t} = y. \)
Stąd
\( x = ty, \ \ x' = y + ty'.\)
\( y + ty' = y + \sqrt{y} \)
\( ty' = \sqrt{y} \)
Rozdzielamy zmienne i całkujemy obustronnie:
\( \int \frac{dy}{\sqrt{y}} = \int \frac{1}{t}dt \)
\( 2 y^{\frac{1}{2}}= \ln (t) +ln(C), \ \ C - \) stała,
\( y^{\frac{1}{2}}= \frac{1}{2}\ln(Ct), \)
\( y = \frac{1}{4}ln^2(Ct) \)
\( x(t) = \frac{1}{4}t \ln^2(Ct).\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1635
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 424 razy
Re: Rozwiąż równania różniczkowe
(b)
Równanie różniczkowe zwyczajne liniowe - niejednorodne drugiego rzędu
- metoda przewidywania
- metoda uzmiennienia stałej,
- metoda quasi - wielomianu
- metoda przekształcenia Laplace'a.
- metoda sprowadzenia do układu dwóch równań liniowych pierwszego rzędu.
(c)
Równanie różniczkowe zupełne.
d)
Równanie Bernoulliego drugiego rzędu.
Podzielenie obu stron równania przez \( x^2 \)
Podstawienie \( \frac{1}{x^2} = z \)
lub metoda uzmiennienia stałej.
Równanie różniczkowe zwyczajne liniowe - niejednorodne drugiego rzędu
- metoda przewidywania
- metoda uzmiennienia stałej,
- metoda quasi - wielomianu
- metoda przekształcenia Laplace'a.
- metoda sprowadzenia do układu dwóch równań liniowych pierwszego rzędu.
(c)
Równanie różniczkowe zupełne.
d)
Równanie Bernoulliego drugiego rzędu.
Podzielenie obu stron równania przez \( x^2 \)
Podstawienie \( \frac{1}{x^2} = z \)
lub metoda uzmiennienia stałej.
Re: Rozwiąż równania różniczkowe
a gdyby był taki przykład: \( tx' = x + \sqrt{t^2+x^2} \)janusz55 pisze: ↑24 sie 2023, 10:53 (a)
\( x'(t) = \frac{x + \sqrt{tx}}{t} \)
Rozwiązanie
\( t>0.\)
Przekształcamy lewą stronę równania do postaci równania jednokładności
\(x'(t) = \frac{x + \sqrt{tx}}{t} = \frac{x}{t}+ \sqrt{\frac{tx}{t^2}} = \frac{x}{t} + \sqrt{\frac{x}{t}} \ \ (1) \)
Wprowadzamy nową zmienną:
\( \frac{x}{t} = y. \)
Stąd
\( x = ty, \ \ x' = y + ty'.\)
\( y + ty' = y + \sqrt{y} \)
\( ty' = \sqrt{y} \)
Rozdzielamy zmienne i całkujemy obustronnie:
\( \int \frac{dy}{\sqrt{y}} = \int \frac{1}{t}dt \)
\( 2 y^{\frac{1}{2}}= \ln (t) +ln(C), \ \ C - \) stała,
\( y^{\frac{1}{2}}= \frac{1}{2}\ln(Ct), \)
\( y = \frac{1}{4}ln^2(Ct) \)
\( x(t) = \frac{1}{4}t \ln^2(Ct).\)
przekształcam:
\( x' = \frac{x}{t} + \sqrt{1 + (\frac{x}{t})^2 } \)
podstawiam:
\(y = \frac{x}{t}, x = yt, x'=y+y't \)
wychodzi:
\(y't = \sqrt{1+y^2} \)
zozdzielam zmienne:
\( \int \frac{1}{ \sqrt{1+y^2} } dy = \int \frac{1}{t}dt \\
ln|y + \sqrt{1 + y^2}| = ln|t| + C /e^{()} \\
|y + \sqrt{1 + y^2}| = |t|e^C \\
y + \sqrt{1 + y^2} = tC \\
y = \sqrt{ \frac{(tC)^2 - 1}{2}} \\
x = t\sqrt{ \frac{(tC)^2 - 1}{2}}\)
i tak jest dobrze? Czy coś gdzieś pomieszałam XD?
Re: Rozwiąż równania różniczkowe
ja to przepisałam po prostu ze wzorów: \(\int \frac{1}{\sqrt{a^2 + x^2}}dy. = ln|x + \sqrt{a^2 + x^2}|\)
a przynajmniej takie nam dał wykładowca.
-
- Fachowiec
- Posty: 1635
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 424 razy
Re: Rozwiąż równania różniczkowe
Czy wykładowca pokazał jak policzyć całkę \( \int \frac{1}{\sqrt{1+y^2}} dy ? \) Jeśli nie, to warto poznać choć jedną z metod jej obliczenia.
\( \int \frac{1}{\sqrt{1+y^2}} dy = \ln( y + \sqrt{1 +y^2}) + C.\)
Nie znam na pamięć tablicę funkcji pierwotnych, stąd moja uwaga aby " poprawnie obliczyć całkę" - uwaga niesłuszna.
\( \ln| y+ \sqrt{1+y^2}| = \ln|t| + \ln C, \ \ \ln(C) \) - stała
\( \ln|y + \sqrt{1+y^2}| = \ln|Ct| \)
\( y + \sqrt{1 +y^2} = \pm Ct \) - uwikłana postać rozwiązania.
Jeśli chcemy jeszcze popracować nad jej rozwikłaniem, to musimy rozwiązać równanie
\( (\sqrt{1 + y^2})^2 = (\pm Ct - y)^2 \)
\( 1 +y^2=(Ct)^2 \mp 2C ty +y^2 \)
\( y =\frac{1- (Ct)^2}{\mp 2Ct}. \)
\( \int \frac{1}{\sqrt{1+y^2}} dy = \ln( y + \sqrt{1 +y^2}) + C.\)
Nie znam na pamięć tablicę funkcji pierwotnych, stąd moja uwaga aby " poprawnie obliczyć całkę" - uwaga niesłuszna.
\( \ln| y+ \sqrt{1+y^2}| = \ln|t| + \ln C, \ \ \ln(C) \) - stała
\( \ln|y + \sqrt{1+y^2}| = \ln|Ct| \)
\( y + \sqrt{1 +y^2} = \pm Ct \) - uwikłana postać rozwiązania.
Jeśli chcemy jeszcze popracować nad jej rozwikłaniem, to musimy rozwiązać równanie
\( (\sqrt{1 + y^2})^2 = (\pm Ct - y)^2 \)
\( 1 +y^2=(Ct)^2 \mp 2C ty +y^2 \)
\( y =\frac{1- (Ct)^2}{\mp 2Ct}. \)