Dzień dobry wszystkim.
Potrzebuję pomocy z poniższym zadaniem:
Ryszard ubiega się o przyjęcie do pracy. Szacuje prawdopodobieństwo akceptacji swojego podania na około 25%. W ile miejsc powinien wysłać podanie, aby z prawdopodobieństwem 95% uzyskać przynajmniej jedną ofertę, a w ile, jeśli chce uzyskać przynajmniej dwie oferty?
Podobno należy zastosować tutaj rozkład dwumianowy, lecz nie za bardzo rozumiem w jaki sposób osiągnąć tym sposobem wynik.
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc i wyjaśnienie.
Rozkład dwumianowy(?)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1653
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 428 razy
Re: Rozkład dwumianowy(?)
Integralne Twierdzenie de Moivre'a-Laplace'a.
Dane:
\( p = 25\% = 0,25,\)
\( q = 1-p = 1-0,25 =0,75.\)
\( Pr(\{X \geq 1\}) = 95\% = 0,95 \ \ (1)\)
Obliczyć:
\( \nn \in n \) - ilość miejsc do których należy wysłać podanie.
Rozwiązanie
Zmienna losowa zliczająca liczbę miejsc wysłanych podań: \( X\sim \mathcal{B}(n, 0,25).\)
Na podstawie równości \( (1) \)
\( Pr(\{X \geq 1\} ) = 95\% = 0,95, \)
\( Pr \left(\left\{ \frac{X - n\cdot 0,25}{\sqrt{n\cdot 0,25\cdot 0,75}} \geq \frac{1 - n\cdot 0,25}{\sqrt{n\cdot 0,25\cdot 0,75}} \right\}\right) = 0,95,\)
\( Pr\left(\left\{ Y < \frac{1 - n\cdot 0,25}{\sqrt{n\cdot 0,25\cdot 0,75}}\right\}\right) = 0,05.\)
\( \phi\left(\left\{\frac{1 - n\cdot 0,25}{\sqrt{n\cdot 0,25\cdot 0,75}}\right\} \right) \approx \phi(-1,64).\)
Z różnowartości dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego:
\( \frac{1 -n\cdot 0,25}{\sqrt{n\cdot 0,25\cdot 0,75}} = -1,64,\)
\( n\approx 15,0023 \approx 15.\)
Odpowiedź: Ryszard powinien wysłać podania do \( 15 \) miejsc, aby z prawdopodobieństwem \( 0,95\) uzyskać przynajmniej jedną ofertę.
Drugą część zadania rozwiązujemy analogicznie kładąc w miejsce jedynki dwójkę.
Dane:
\( p = 25\% = 0,25,\)
\( q = 1-p = 1-0,25 =0,75.\)
\( Pr(\{X \geq 1\}) = 95\% = 0,95 \ \ (1)\)
Obliczyć:
\( \nn \in n \) - ilość miejsc do których należy wysłać podanie.
Rozwiązanie
Zmienna losowa zliczająca liczbę miejsc wysłanych podań: \( X\sim \mathcal{B}(n, 0,25).\)
Na podstawie równości \( (1) \)
\( Pr(\{X \geq 1\} ) = 95\% = 0,95, \)
\( Pr \left(\left\{ \frac{X - n\cdot 0,25}{\sqrt{n\cdot 0,25\cdot 0,75}} \geq \frac{1 - n\cdot 0,25}{\sqrt{n\cdot 0,25\cdot 0,75}} \right\}\right) = 0,95,\)
\( Pr\left(\left\{ Y < \frac{1 - n\cdot 0,25}{\sqrt{n\cdot 0,25\cdot 0,75}}\right\}\right) = 0,05.\)
\( \phi\left(\left\{\frac{1 - n\cdot 0,25}{\sqrt{n\cdot 0,25\cdot 0,75}}\right\} \right) \approx \phi(-1,64).\)
Z różnowartości dystrybuanty standaryzowanego rozkładu normalnego:
\( \frac{1 -n\cdot 0,25}{\sqrt{n\cdot 0,25\cdot 0,75}} = -1,64,\)
\( n\approx 15,0023 \approx 15.\)
Odpowiedź: Ryszard powinien wysłać podania do \( 15 \) miejsc, aby z prawdopodobieństwem \( 0,95\) uzyskać przynajmniej jedną ofertę.
Drugą część zadania rozwiązujemy analogicznie kładąc w miejsce jedynki dwójkę.