Zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
LuckyLuck
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 217
Rejestracja: 03 lut 2019, 16:42
Podziękowania: 96 razy
Płeć:

Zbieżność szeregu

Post autor: LuckyLuck »

Sprawdzic zbieżność szeregu \(\sum_{n=1 }^{ \infty } \frac{(n+2)(n+1) }{n^4} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregu

Post autor: eresh »

LuckyLuck pisze: 22 cze 2023, 13:02 Sprawdzic zbieżność szeregu \(\sum_{n=1 }^{ \infty } \frac{(n+2)(n+1) }{n^4} \)
\(\int_1^{\infty}\frac{x^2+3x+2}{x^4}dx=\int_1^{\infty}(\frac{1}{x^2}+\frac{3}{x^3}+\frac{2}{x^4})dx=[-\frac{1}{x}-\frac{3}{x^2}-\frac{2}{3x^3}]^{\infty}_1=\frac{19}{6}\)
całka jest zbieżna, więc szereg jest zbieżny
wypadałoby jeszcze sprawdzić warunek konieczny zbieżności i założenia kryterium całkowego, ale to chyba nie problem ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Zbieżność szeregu

Post autor: janusz55 »

\( \sum_{n=1}^{\infty} \frac{(n+2)(n+1)}{n^4} = \sum_{n=1}^{\infty} \frac{n^2 +3n + 2}{n^4} = \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n^2} + 3\sum_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n^3} + 2\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n^4}.
\)


Suma trzech szeregów harmonicznych rzędu większego od \( 1, \) a więc zbieżnych.
ODPOWIEDZ