Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
boski12
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 20 cze 2023, 21:28
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: boski12 »

Browar "Euzebiusz" produkuje dziennie 1500 butelek piwa, w tym 350 butelek piwa Lager, 450 butelek
piwa Pils oraz 700 butelek piwa Stout. Prawdopodobieństwo natrafienia na ciepłe, wygazowane piwo dla piwa
Lager wynosi 0,05, dla piwa Pils 0,07, zaś dla piwa Stout 0,09
a) Oblicz prawdopodobieństwo całkowite natrafienia na ciepłe, wygazowane piwo.
b) Wiedząc, że kiper natrafił już na ciepłe, wygazowane piwo, oblicz prawdopodobieństwo, że to piwo
typu Pils.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

boski12 pisze: 21 cze 2023, 18:25 Browar "Euzebiusz" produkuje dziennie 1500 butelek piwa, w tym 350 butelek piwa Lager, 450 butelek
piwa Pils oraz 700 butelek piwa Stout. Prawdopodobieństwo natrafienia na ciepłe, wygazowane piwo dla piwa
Lager wynosi 0,05, dla piwa Pils 0,07, zaś dla piwa Stout 0,09
a) Oblicz prawdopodobieństwo całkowite natrafienia na ciepłe, wygazowane piwo.
\(
P(A)=\frac{350}{1500}\cdot 0,05+\frac{450}{1500}\cdot 0,07+\frac{700}{1500}\cdot 0,09\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

boski12 pisze: 21 cze 2023, 18:25 Browar "Euzebiusz" produkuje dziennie 1500 butelek piwa, w tym 350 butelek piwa Lager, 450 butelek
piwa Pils oraz 700 butelek piwa Stout. Prawdopodobieństwo natrafienia na ciepłe, wygazowane piwo dla piwa
Lager wynosi 0,05, dla piwa Pils 0,07, zaś dla piwa Stout 0,09

b) Wiedząc, że kiper natrafił już na ciepłe, wygazowane piwo, oblicz prawdopodobieństwo, że to piwo
typu Pils.
\(H_1 \)- Pils
\(H_2\) - Lager
\(H_3\) - Stuot
\(A\) - ciepłe, wygazowane piwo

\(P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)P(H_1)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)}\\
P(H_1)=\frac{350}{1500}\\
P(H_2)=\frac{450}{1500}\\
P(H_3)=\frac{700}{1500}\\
P(A|H_1)=0,05\\
P(A|H_2)=0,07\\
P(A|H_3)=0,09\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ