Jakie jest prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Jakie jest prawdopodobieństwo

Post autor: Filip25 »

Tygodniowa ilość spożywanej rzodkwi przypadająca na obywatela Nibylandii ma rozkład normalny o
średniej 25 kg i odchyleniu 6 kg. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obywatel Nibylandii będzie
spożywał więcej niż 21,7 kg rzodkwi? A jakie, że od 29 do 39 kg oraz od 25 do 32,5 kg?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Jakie jest prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 21 cze 2023, 12:05 Tygodniowa ilość spożywanej rzodkwi przypadająca na obywatela Nibylandii ma rozkład normalny o
średniej 25 kg i odchyleniu 6 kg. Jakie jest prawdopodobieństwo, że obywatel Nibylandii będzie
spożywał więcej niż 21,7 kg rzodkwi? A jakie, że od 29 do 39 kg oraz od 25 do 32,5 kg?
\(P(X>21,7)=1-P(X\leq 21,7)=1-P(\frac{X-25}{6}\leq \frac{21,7-25}{6})=1-\Phi (-0,55)=1-1+\Phi(0,55)=\Phi (0,55)\\
P(29<X<39)=P(\frac{29-25}{5}<\frac{X-25}{6}\leq \frac{39-25}{6})=\Phi(\frac{7}{3})-\Phi(\frac{4}{5})\\
P(25<X<32,5)=P(\frac{32,5-25}{5}<\frac{X-25}{6}\leq \frac{25-25}{6})=\Phi(\frac{5}{4})-\Phi(0)\\\)

wystarczy odczytać z tablic
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ