700 pracowników firmy zostało przebadanych na obecność przeciwciał SARS-COV-2.
Prawdopodobieństwo zdarzenia, że pojedynczy pracownik ma przeciwciała wynosi 0,005. Znając
powyższe dane i korzystając z rozkładu Poissona oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) co najmniej 1 pracownik;
b) dokładnie 4 pracowników;
będzie miał/miało przeciwciała SARS-COV-2. Ile wynosi tu i jak się je interpretuje wartość oczekiwana
oraz odchylenie standardowe?
sars-cov-2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: sars-cov-2
\(n=700\\Filip25 pisze: ↑21 cze 2023, 12:04 700 pracowników firmy zostało przebadanych na obecność przeciwciał SARS-COV-2.
Prawdopodobieństwo zdarzenia, że pojedynczy pracownik ma przeciwciała wynosi 0,005. Znając
powyższe dane i korzystając z rozkładu Poissona oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) co najmniej 1 pracownik;
b) dokładnie 4 pracowników;
będzie miał/miało przeciwciała SARS-COV-2. Ile wynosi tu i jak się je interpretuje wartość oczekiwana
oraz odchylenie standardowe?
p=0,005\\
\lambda=np=3,5\)
a)
\(P(X\geq 1)=1-P(X=0)=1-\frac{e^{-3,5}\cdot 3,5^0}{0!}\)
b)
\(P(X=4)=1-\frac{e^{-3,5}\cdot 3,5^4}{4!}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)
Re: sars-cov-2
Skąd wzięła się wartość λ=np=3,5eresh pisze: ↑21 cze 2023, 13:31\(n=700\\Filip25 pisze: ↑21 cze 2023, 12:04 700 pracowników firmy zostało przebadanych na obecność przeciwciał SARS-COV-2.
Prawdopodobieństwo zdarzenia, że pojedynczy pracownik ma przeciwciała wynosi 0,005. Znając
powyższe dane i korzystając z rozkładu Poissona oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) co najmniej 1 pracownik;
b) dokładnie 4 pracowników;
będzie miał/miało przeciwciała SARS-COV-2. Ile wynosi tu i jak się je interpretuje wartość oczekiwana
oraz odchylenie standardowe?
p=0,005\\
\lambda=np=3,5\)
a)
\(P(X\geq 1)=1-P(X=0)=1-\frac{e^{-3,5}\cdot 3,5^0}{0!}\)
b)
\(P(X=4)=1-\frac{e^{-3,5}\cdot 3,5^4}{4!}\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: sars-cov-2
\(\lambda=np=700\cdot 0,005=3,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę ![👍](//cdn.jsdelivr.net/gh/twitter/twemoji@latest/assets/svg/1f44d.svg)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 gru 2022, 10:25
- Podziękowania: 160 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: sars-cov-2
Poczytaj o Poissoniane :N.W.Smirnow, I.W.Dunin-Borkowski - Kurs rachunku prawdop. i statystyki mat. dla zastosowań techn.
-
- Fachowiec
- Posty: 1748
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 445 razy
Re: sars-cov-2
Funkcja gęstości rozkładu wykładniczego:
\( f(x) = \begin{cases} 0 \ \ \text{dla} \ \ x<0 \\ \lambda \cdot e^{-\lambda \cdot x} \ \ \text{dla} \ \ x \geq 0 \end{cases} \)
\( f(x) = \begin{cases} 0 \ \ \text{dla} \ \ x<0 \\ \lambda \cdot e^{-\lambda \cdot x} \ \ \text{dla} \ \ x \geq 0 \end{cases} \)