Rzut

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Rzut

Post autor: Filip25 »

8-krotny rzut czworościenną kostką do gry (1,2,3 lub 4 oczka) jest opisany rozkładem Bernoulliego.
Oblicz prawdopodobieństwo, że liczbę oczek mniejszą niż 2 otrzymamy:
a) co najwyżej 1 raz;
b) dokładnie 2 razy;
Oblicz odchylenie standardowe oraz wartość oczekiwaną i je zinterpretuj.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rzut

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 21 cze 2023, 12:03 8-krotny rzut czworościenną kostką do gry (1,2,3 lub 4 oczka) jest opisany rozkładem Bernoulliego.
Oblicz prawdopodobieństwo, że liczbę oczek mniejszą niż 2 otrzymamy:
a) co najwyżej 1 raz;
b) dokładnie 2 razy;
Oblicz odchylenie standardowe oraz wartość oczekiwaną i je zinterpretuj.
a)
\(P(X=0)+P(X=1)={8\choose 0}\cdot (0,25)^0\cdot (0,75)^8+{8\choose 1}\cdot (0,25)^1\cdot (0,75)^7\)

b)
\(P(X=2)={8\choose 2}\cdot (0,25)^2\cdot (0,75)^6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ