Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 197
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 101 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Prawdopodobieństwo

Post autor: Filip25 »

Losujemy jedną kartę z pomniejszonej talii 24 kart. Zbadaj niezależność zdarzeń A i B, gdzie
A – wyciągnięto figurę (W, Q, K, A), B – wyciągnięto damę pik lub dziewiątkę karo. Podobnie zbadaj
niezależność zdarzeń C i D, gdzie C – wyciągnięto króla, D – wyciągnięto kartę w kolorze kier.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 20 cze 2023, 12:44 Losujemy jedną kartę z pomniejszonej talii 24 kart. Zbadaj niezależność zdarzeń A i B, gdzie
A – wyciągnięto figurę (W, Q, K, A), B – wyciągnięto damę pik lub dziewiątkę karo. Podobnie zbadaj
niezależność zdarzeń C i D, gdzie C – wyciągnięto króla, D – wyciągnięto kartę w kolorze kier.
\(P(A)=\frac{16}{24}\\
P(B)=\frac{2}{24}\\
P(A\cap B)=\frac{1}{24}\\
P(A)P(B)=\frac{1}{18}\neq P(A\cap B)\)



\(P(C)=\frac{4}{24}\\
P(D)=\frac{6}{24}\\
P(C\cap D)=\frac{1}{24}\\
P(C)P(D)=P(C\cap D)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ