trójkąt prostokatny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
attec18
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 71
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:25
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

trójkąt prostokatny

Post autor: attec18 »

W trójkącie ABC, o kacie prostym ABC, wysokość BH przecina dwusieczną AD kata BAC w punkcie E. Dodatkowo BE = 8, oblicz odległość od środka odcinka DC do boku AC.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: trójkąt prostokatny

Post autor: Jerry »

Zrobiłem schludny rysunek. Na nim środkiem \(\overline{DC}\) jest punkt \(F\), rzutami prostokątnymi punktów \(D,\ F\) na \(\overline{AC}\) są, odpowiednio, punkty \(D_1,\ F_1\).
  1. \(BDD_1A\) jest deltoidem
  2. wobec \(\Delta BEA\equiv \Delta ED_1A\ (BKB)\) mamy : \(BDD_1E\) jest deltoidem
  3. wobec \(\overline{BE}\ \parallel \overline{DD_1}\) mamy: \(BDD_1E\) jest rombem i \(|DD_1|=8\)
  4. \(\Delta FCF_1\sim\Delta DCD_1\ (kk),\ k={1\over2}\), zatem \(|FF_1|=4\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ