Cześć, mam problem z zadaniem, które totalnie mi nie idzie i chciałbym prosić o pomoc z rozwiązaniem kogoś kto dobrze to ogarnia
Zadanie brzmi:
Zużycie benzyny przez nowy samochód małolitrażowy na autostradzie ma rozkład normalny o nieznanej
średniej i nieznanym odchyleniu standardowym. Producent wie na podstawie próbnych testów, że w
80% przypadków samochód może przejechać na autostradzie więcej niż 280 km, a w 40% przypadków –
więcej niż 320 km na jednym baku benzyny. Jaka jest średnia i odchylenie standardowe zużycia benzyny
mierzone liczbą km, które może przejechać na autostradzie testowany nowy samochód?
Bardzo proszę o pomoc
Prawdopodobieństwo, zmienne losowe i ich rozkłady
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1653
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 428 razy
Re: Prawdopodobieństwo, zmienne losowe i ich rozkłady
\( X \sim \mathcal{N}(m, \sigma).\)
Z układu równań:
\( \begin{cases} \Pr(\{ X >280\}) = 80\% = 0,8, \\ \Pr(\{ X >320\}) = 40\% = 0,4, \end{cases} \)
wyznaczamy po standaryzacji do rozkładu \( \mathcal{N}(0,1) \) średnie zużycie benzyny \( m \) i odchylenie standardowe \( \sigma.\)
Z układu równań:
\( \begin{cases} \Pr(\{ X >280\}) = 80\% = 0,8, \\ \Pr(\{ X >320\}) = 40\% = 0,4, \end{cases} \)
wyznaczamy po standaryzacji do rozkładu \( \mathcal{N}(0,1) \) średnie zużycie benzyny \( m \) i odchylenie standardowe \( \sigma.\)