Ze zbioru liczb:

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marekpsi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 07 gru 2022, 14:43
Podziękowania: 5 razy

Ze zbioru liczb:

Post autor: marekpsi »

Ze zbioru liczb:
\(C = \{-2n -5, -2n -3, -2n -1, ..., -3, -1, 0, 1, 3, ..., 2n+1, 2n+3, 2n+5\}\)
gdzie \(n\) jest ustaloną liczbą naturalną większą niż \(3\), losujemy jednocześnie trzy liczby. Niech \(A\) oznacza zdarzenie: wylosowano trzy liczby, których suma się nie zmieni po zmianie znaków tych liczb na przeciwne.
Oblicz \(n\), wiedząc, że prawdopodobieństwo zdarzenia A jest równe \(\frac{1}{225}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Ze zbioru liczb:

Post autor: eresh »

marekpsi pisze: 06 maja 2023, 14:18 Ze zbioru liczb:
C = {-2n -5, -2n -3, -2n -1, ..., -3, -1, 0, 1, 3, ..., 2n+1, 2n+3, 2n+5}
gdzie n jest ustaloną liczbą naturalną większą niż 3, losujemy jednocześnie trzy liczby. Niech A oznacza zdarzenie: wylosowano trzy liczby, których suma się nie zmieni po zmianie znaków tych liczb na przciwne.
Oblicz n, wiedząc, że prawdopodobieństwo zdarzenia A jest równe 1/225
\(\overline{\overline{\Omega}}={2n+7\choose 3}=\frac{(2n+5)(2n+6)(2n+7)}{6}\)

musimy wylosować zero i dwie przeciwne do siebie liczby

\(\overline{\overline{A}}=n+3\\\)

\(\frac{6(n+3)}{(2n+5)(n+3)\cdot 2(2n+7)}=\frac{1}{225}\\
\frac{3}{(2n+5)(2n+7)}=\frac{1}{225}\\
4n^2+24n+35=675\\
4n^2+24n-640=0\\
n=10
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Ze zbioru liczb:

Post autor: Jerry »

ODPOWIEDZ