Zamień na ułamki lub na procenty
a) 4% = ........ b)66,6%=................ c) 600%=............
d) 0,3= ............. e) 3=...........
Jasiu podzielił Pizze na 10 równych kawałków , Ania zjadła 2 kawałki, Jacek zjadł 6 kawałków, więc reszta została dla Jasia
A) Ile procent pizzy zostało dla Jasia 100%/20%.
B) Jacek zjadł 0,6/ 0,06 pizzy.
Procenty - Szkoła Podstawowa
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów w tym dziale!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1647
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 428 razy
Re: Procenty - Szkoła Podstawowa
Zadanie 1
\( 1\% = \frac{1}{100}.\)
a)
\( 4\% = 4\cdot 1\% = \frac{4}{100} = 0,04.\)
b)
\( 66,6\% = 66,6\cdot \frac{1}{100} = \frac{666}{10} \cdot \frac{1}{100} = \frac{666}{1000} = \frac{355}{500}.\)
c)
\( 600 \% = 600\cdot \frac{1}{100} = \frac{600}{100} = 6.\)
d)
\( 1 = 100\% \)
\( 0,3 = \frac{3}{10} \cdot 1 = \frac{3}{10}\cdot 100\% = \frac{300}{10}\% = 30\%.\)
e)
\( 3 = 3\cdot 1 = 3\cdot 100\% = 300 \%.\)
Zadanie 2
A)
Jasiu zjadł pozostałe \( 2 \) kawałki z \( 10 \) kawałków pizzy, to jest \( \frac{2}{10} = \frac{1}{5}\) pizzy czyli \( \frac{1}{5}\cdot 1 = \frac{1}{5}\cdot 100\% = 20\% \) pizzy.
B)
Jacek zjadł \( 6 \) z \( 10 \) kawałków pizzy, to jest \( \frac{6}{10}=\frac{3}{5} \) pizzy czyli \( \frac{3}{5}\cdot 1= \frac{3}{5}\cdot 100\% = \frac{300}{5}\% = 60\% \) pizzy.
\( 1\% = \frac{1}{100}.\)
a)
\( 4\% = 4\cdot 1\% = \frac{4}{100} = 0,04.\)
b)
\( 66,6\% = 66,6\cdot \frac{1}{100} = \frac{666}{10} \cdot \frac{1}{100} = \frac{666}{1000} = \frac{355}{500}.\)
c)
\( 600 \% = 600\cdot \frac{1}{100} = \frac{600}{100} = 6.\)
d)
\( 1 = 100\% \)
\( 0,3 = \frac{3}{10} \cdot 1 = \frac{3}{10}\cdot 100\% = \frac{300}{10}\% = 30\%.\)
e)
\( 3 = 3\cdot 1 = 3\cdot 100\% = 300 \%.\)
Zadanie 2
A)
Jasiu zjadł pozostałe \( 2 \) kawałki z \( 10 \) kawałków pizzy, to jest \( \frac{2}{10} = \frac{1}{5}\) pizzy czyli \( \frac{1}{5}\cdot 1 = \frac{1}{5}\cdot 100\% = 20\% \) pizzy.
B)
Jacek zjadł \( 6 \) z \( 10 \) kawałków pizzy, to jest \( \frac{6}{10}=\frac{3}{5} \) pizzy czyli \( \frac{3}{5}\cdot 1= \frac{3}{5}\cdot 100\% = \frac{300}{5}\% = 60\% \) pizzy.