Jak rozwiązać to zadanie?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
telmeh
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 kwie 2023, 14:53
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Jak rozwiązać to zadanie?

Post autor: telmeh »

Rosnący ciąg arytmetyczny \((a_n)\) jest określony dla każdej liczby naturalnej \(n\ge 1\). Suma pierwszych dwunastu wyrazów tego ciągu jest równa \(240\). Wyrazy \(a_3,\ a_6,\ a_{15}\) tworzą - w podanej kolejności - ciąg geometryczny. Wyznacz wzór na \(n\)-ty wyraz ciągu arytmetycznego\((a_n)\).
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2023, 20:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; pierwszy post - przepisałem treść ze skanu
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Jak rozwiązać to zadanie?

Post autor: Jerry »

Trzeba i wystarczy rozwiązać układ z równań:
\(\begin{cases}\frac{2a_1+11r}{2}\cdot12=240\\(a_1+5r)^2=(a_1+2r)(a_1+14r)\end{cases}\wedge r>0\)

Pozdrawiam
Odpowiedź:
\(\begin{cases}a_1=-2\\r=4\end{cases}\So a_n=-2+(n-1)\cdot4=4n-6\wedge n\in\nn_+\)
telmeh
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 kwie 2023, 14:53
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Jak rozwiązać to zadanie?

Post autor: telmeh »

Jerry pisze: 29 kwie 2023, 20:32 Trzeba i wystarczy rozwiązać układ z równań:
\(\begin{cases}\frac{2a_1+11r}{2}\cdot12=240\\(a_1+5r)^2=(a_1+2r)(a_1+14r)\end{cases}\wedge r>0\)

Pozdrawiam
Odpowiedź:
\(\begin{cases}a_1=-2\\r=4\end{cases}\So a_n=-2+(n-1)\cdot4=4n-6\wedge n\in\nn_+\)
Dzięki wielkie Jerry. Czy w treści zadania przypadkiem nie zabrakło informacji, że są to sąsiednie wyrazy ciągu geometrycznego?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1950 razy

Re: Jak rozwiązać to zadanie?

Post autor: Jerry »

telmeh pisze: 29 kwie 2023, 21:12 Czy w treści zadania przypadkiem nie zabrakło informacji, że są to sąsiednie wyrazy ciągu geometrycznego?
Nie,
telmeh pisze: 29 kwie 2023, 14:56 ...Wyrazy \(a_3,\ a_6,\ a_{15}\) tworzą - w podanej kolejności - ciąg geometryczny. ...
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ