układ równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
układ równań
Liczby \(x,y\) spełniają układ równań \(\left\{\begin{array}{rcl}2x+y=k\\x-y=k-2\end{array} \right.\). Wyznacz wszystkie wartości parametru \(k\), dla których spełniona jest nierówność \(|3x-6y|<\frac{6}{k}\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: układ równań
Rozwiązaniem danego układu jest para \((x,y)=\left({2k-2\over3},{-k+4\over3}\right)\). Zatem nierówność jest równoważna:
\(|2k-2+2k-8|<{6\over k}\\
|2k-5|<{3\over k}\)
Dla \(k<0\) nierówność jest sprzeczna a dla \(k>0\) jest równoważna
\(|2k^2-5k|<3\\
2k^2-5k<3\wedge 2k^2-5k>-3\\
2k^2-5k-3<0\wedge 2k^2-5k+3>0\\
k\in(-{1\over2};3)\wedge k\in(-\infty;1)\cup({3\over2};+\infty)\\
k>0\So k\in(0;1)\cup({3\over2};3)\)
Pozdrawiam
\(|2k-2+2k-8|<{6\over k}\\
|2k-5|<{3\over k}\)
Dla \(k<0\) nierówność jest sprzeczna a dla \(k>0\) jest równoważna
\(|2k^2-5k|<3\\
2k^2-5k<3\wedge 2k^2-5k>-3\\
2k^2-5k-3<0\wedge 2k^2-5k+3>0\\
k\in(-{1\over2};3)\wedge k\in(-\infty;1)\cup({3\over2};+\infty)\\
k>0\So k\in(0;1)\cup({3\over2};3)\)
Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Posty: 375
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy