Rachunek prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rachunek prawdopodobieństwa
Prawdopodobieństwo, że kobieta (K) jest kierowcą wynosi 0,1 , a mężczyzna (M) 0,9. W grupie kierowców kobiet jedna na tysiąc powoduje wypadek samochodowy, a w grupie kierowców mężczyzn jeden na dwustu pięćdziesięciu. Obliczyć, że losowo wybrany kierowca spowoduje wypadek samochodowy oraz kiedy sprawcą wypadku będzie kobieta, a kiedy sprawcą wypadku może być mężczyzna.
-
- Fachowiec
- Posty: 1647
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 428 razy
Re: Rachunek prawdopodobieństwa
Z twierdzenie o prawdopodobieństwie całkowitym (zupełnym):
\( P(W) = P(K)\cdot P(W|K) + P(M)\cdot P(W|M) \)
Ze wzoru pastora Thomasa Bayesa:
\( P(K|W) = \frac{P(K)\cdot P(W|K)}{ P(W)},\)
\( P(M|W) = \frac{P(M)\cdot P(W|M)}{ P(W)}.\)
\( P(K) = 0,1, \ \ P(M) = 0,9, \ \ P(W|K) = 0,001, \ \ P(W|M) = \frac{1}{250} = 0,004.\)
\( P(W) = P(K)\cdot P(W|K) + P(M)\cdot P(W|M) \)
Ze wzoru pastora Thomasa Bayesa:
\( P(K|W) = \frac{P(K)\cdot P(W|K)}{ P(W)},\)
\( P(M|W) = \frac{P(M)\cdot P(W|M)}{ P(W)}.\)
\( P(K) = 0,1, \ \ P(M) = 0,9, \ \ P(W|K) = 0,001, \ \ P(W|M) = \frac{1}{250} = 0,004.\)