Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Granica

Post autor: enta »

Sprawdź czy istnieją granice
a) \(\Lim_{x\to0 } \frac{ \ctg x}{x}\)
b) \(\Lim_{x\to 3 } \frac{e^{ \frac{1}{x-3} }}{2 ^x-1} \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: radagast »

enta pisze: 14 kwie 2023, 18:42 Sprawdź czy istnieją granice
a) \(\Lim_{x\to0 } \frac{ \ctg x}{x}\)
\(\Lim_{x\to 0^- } \frac{ \ctg x}{x}= \frac{- \infty }{0^-} =+ \infty \)
\(\Lim_{x\to 0^+ } \frac{ \ctg x}{x}= \frac{+ \infty }{0^+} =+ \infty \)
czyli istnieje ale niewłaściwa
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: radagast »

enta pisze: 14 kwie 2023, 18:42 Sprawdź czy istnieją granice
b) \(\Lim_{x\to 3 } \frac{e^{ \frac{1}{x-3} }}{2 ^x-1} \)
\(\Lim_{x\to 3^- } \frac{e^{ \frac{1}{x-3} }}{2 ^x-1}= \frac{e^{- \infty }}{7} =0 \)
\(\Lim_{x\to 3^+ } \frac{e^{ \frac{1}{x-3} }}{2 ^x-1}= \frac{e^{+ \infty }}{7} =+ \infty \)
czyli nie istnieje
ODPOWIEDZ