Pięć osób wsiadło na parterze 8 piętrowego budynku.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń;
A - że wszyscy wysiądą na rożnych piętrach
B - że wszyscy wysiądą powyżej 4-tego piętra
zadanie prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 59
- Rejestracja: 19 lis 2009, 12:20
- Podziękowania: 5 razy
Wszystkich zdarzeń jest tyle, ile funkcji ze zbioru 5-elementowego do zbioru 8-elementowego, czyli
\(\overline{\overline{\Omega}} =8^5\)
A- jest tyle, ile funkcji różnowartościowych ze zbioru 5-elementowego do zbioru 8-elementowego, czyli
\(\overline{\overline{A}} =\frac{8!}{(8-5)!}\\P(A)=\frac{4\cdot5\cdot6\cdot7\cdot8}{8^5}=\frac{105}{512}\)
B- jest tyle, ile funkcji ze zbioru 5-elementowego do zbioru 4-elementowego, czyli
\(\overline{\overline{B}} =4^5\\P(B)=\frac{4^5}{8^5}=\frac{1}{32}\)
\(\overline{\overline{\Omega}} =8^5\)
A- jest tyle, ile funkcji różnowartościowych ze zbioru 5-elementowego do zbioru 8-elementowego, czyli
\(\overline{\overline{A}} =\frac{8!}{(8-5)!}\\P(A)=\frac{4\cdot5\cdot6\cdot7\cdot8}{8^5}=\frac{105}{512}\)
B- jest tyle, ile funkcji ze zbioru 5-elementowego do zbioru 4-elementowego, czyli
\(\overline{\overline{B}} =4^5\\P(B)=\frac{4^5}{8^5}=\frac{1}{32}\)