Dzień dobry.
Poszukuję sposobu i odmłodzenie mózgu. W szkole (25 lat temu) byłem dobry z matematyki, miałem dobrą pamięć i potrafiłem rozwiązywać zadania bez większych problemów. Z różnych przyczyn, studiowałem, lecz nie skończyłem. Teraz, wraz z dostaniem dobrej pracy, pojawiło się we mnie pragnienie, by dokończyć studia (od pierwszego roku na kierunku Matematyka u Uniwersytecie). Zapisałem się na lekcje matematyki z nauczycielem z liceum. Jednak idzie mi, słabo. Teraz zaczynam rozumieć osoby, wobec których byłem krytyczny, a które sobie nie radziły na lekcjach w szkole.
Poszukuję sposobu na poprawę pamięci. Wydaje mi się, że tu jest problem. Nie rozumiem, bo nie pamiętam wniosków z poprzednich zadań. Jak pamięć rybki akwariowej. Pamiętam na 3 minuty, po czym zmieniam zadanie i... klops. Czy są tu na forum osoby starsze, które mogłyby mi podpowiedzieć, jaką strategię obrać?
Dzięki.
M.
Książka dla 40 latka, który chce odświeżyć szare komórki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Stały bywalec
- Podziękowania: 20 razy
- Otrzymane podziękowania: 67 razy
Re: Książka dla 40 latka, który chce odświeżyć szare komórki
Pamięć: gry typu memory, wiele ich jest - na telefonie na przykład NeuroNation, nauka języków i wiele, wiele zadań.
-
- Fachowiec
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: Książka dla 40 latka, który chce odświeżyć szare komórki
Polecam
MATEMATYKĘ PRZYJEMNĄ I POŻYTECZNĄ. Podręczniki klasa 1-3 + zbiory zadań.
Marka Zakrzewskiego, Tomasza Żaka, Jacka Szuty, Danuty Zakrzewskiej. PWN Warszawa 2002 -2004.
MATEMATYKĘ PRZYJEMNĄ I POŻYTECZNĄ. Podręczniki klasa 1-3 + zbiory zadań.
Marka Zakrzewskiego, Tomasza Żaka, Jacka Szuty, Danuty Zakrzewskiej. PWN Warszawa 2002 -2004.