Matura MAJ 2009 Matematyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
To zadanie ze skarbcem było chore. Nie zrobiłem również zadania ze stycznymi. Na plus zadania na dowód. Wielomian tez był całkiem fajny, wykres logarytmu również zjadliwy. Przekrój wydaje mi się prosty, aż za prosty pewnie zrobiłem gdzieś błąd. Zadanie z dziedzina całkiem kłopotliwe. Prawdopodobieństwo trudne.
Ja zauważyłem nieciekawą tendencję. Rok temu wszystkie matury z CKE(prócz polskiego, bo ten był teraz na poziomie gim) były znacznie prostsze. Wczoraj na historii po prostu dowalili takimi pytaniami, że ja dziękuje. Za to rozszerzone były łatwiejsze, aż do dziś. Paskudny pech.
Ja zauważyłem nieciekawą tendencję. Rok temu wszystkie matury z CKE(prócz polskiego, bo ten był teraz na poziomie gim) były znacznie prostsze. Wczoraj na historii po prostu dowalili takimi pytaniami, że ja dziękuje. Za to rozszerzone były łatwiejsze, aż do dziś. Paskudny pech.
cos alfa 1/4 pole pierw z 5 / 4 a^2 - dotyczy ostatniego zadania,w tym wielomianie byly trzy rozwiazania chyba takie: -3/2,3/2 i chyba 1/2,prawdopodobienstwo mi na pewno nie wyszlo (16 kul),to z funkcja wykladnicza <2,+niesk) u {0}.dziedziny z tym logarytmem i cosinusem nie pamietam dokladnie,mniej wiecej cos takiego (-II/2,-II/3)u(-II/3,II/3)u(II/3,II/2) ale nie jestem do konca pewny.To z okregami udowodnilem,to z A i z B tez,punkt P z pierwszego nalezy do wykresu,hmm...co tam jeszcze bylo?
W 11 zadaniu z ostroslupem zaznaczylem, ze ten przekroj jest katem dwusciennym
W zadaniu z skarbcem zakreslilem cala kartke, az w koncu 3 minuty przed czasem wpadlem na genialny sposob i rozwiazalem
Z analitycznej nie wiem czy mi uznaja, zrobilem raczej dobrze, ale sposob bardzo dziwny
Jeszcze te S19/S20 nie wiem czy mi uznaja dowod ze mniejsze od 1/4 pozniej jak wylaczalem, ale chyba bedzie ok. Reszta zadan nie sprawila mi klopotu.
W zadaniu z skarbcem zakreslilem cala kartke, az w koncu 3 minuty przed czasem wpadlem na genialny sposob i rozwiazalem
Z analitycznej nie wiem czy mi uznaja, zrobilem raczej dobrze, ale sposob bardzo dziwny
Jeszcze te S19/S20 nie wiem czy mi uznaja dowod ze mniejsze od 1/4 pozniej jak wylaczalem, ale chyba bedzie ok. Reszta zadan nie sprawila mi klopotu.
-
- Dopiero zaczynam
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
POdam rozwiazania jakie mi wyszly, skorygujcie ze swoimi.
1. zbior w ksztalcie rownolegloboku punkt P nalezy do funkcji
2. W(x)=0 dla 0,5 1,5 -1,5
3. m=0 i m<2,+nieskonczonosc)
4.170monet -w 13 dniu (po poludniu) najmniej monet.
5.Ciag geometryczny q=4 z sumami nie pamietam:D
6.Prawdopodobienstwo 4N=4 lub 4N=8 z rownania wyszlo n<3
7.Stereometria Cos alfa= 0,25 ///P przekroju chyba pierwiastek z 5 przez 2 a^2
8.Okrag narysowalem i wyszla mi prosta -3/4x -1=y
1. zbior w ksztalcie rownolegloboku punkt P nalezy do funkcji
2. W(x)=0 dla 0,5 1,5 -1,5
3. m=0 i m<2,+nieskonczonosc)
4.170monet -w 13 dniu (po poludniu) najmniej monet.
5.Ciag geometryczny q=4 z sumami nie pamietam:D
6.Prawdopodobienstwo 4N=4 lub 4N=8 z rownania wyszlo n<3
7.Stereometria Cos alfa= 0,25 ///P przekroju chyba pierwiastek z 5 przez 2 a^2
8.Okrag narysowalem i wyszla mi prosta -3/4x -1=y
A mnie się podobało i poszło mi o niebo lepiej niż na próbnej (zrobiłem wszystko) ale to głównie dlatego że do tamtej się wogóle nie uczyłem (zdaję jeszcze fize więc miałem dużo roboty). Prawdopodobieństwo tez mam 4 i 8 ale obydwa pasują więc jak dla mnie to tak miało byc. Zadanie ze skarbcem mam tez k=170 i 13 dzień, metoda nie do końca idealna. Wykombinowałem jak to zrobić żeby wyszła ładna funkcja kwadratowa ale brakło mi czasu żeby to napisac, więc mam trochę 'po swojemu'.
Co do rozwiązań to:
pierwiastki wielomianu mam na pewno inne, jakieś ułamki generalnie. styczna u mnie y=-3/2x - 1. reszte mam chyba tak samo.
Co do rozwiązań to:
pierwiastki wielomianu mam na pewno inne, jakieś ułamki generalnie. styczna u mnie y=-3/2x - 1. reszte mam chyba tak samo.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 13:15 przez strat, łącznie zmieniany 1 raz.