Poprawność: Wyznaczyć rozwiązania rekurencji

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
damian28102000
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 128
Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
Podziękowania: 144 razy
Płeć:
Kontakt:

Poprawność: Wyznaczyć rozwiązania rekurencji

Post autor: damian28102000 »

Cześć!
Chciałbym zweryfikować czy poprawnie rozwiązałem zadanie (coś mi się nie zgadza):
\(a_{n+1}=3a_n+2n+1\:\)
\(a_0==0\)

Moja rozwiązanie:
\(\lambda = 3\)
\(a_{sz}=An+B\)
\(An+1+B=3(An+B)+2n+1\)
\(n(-2A-2)-2B=0\)

\(A=-1\)
\(B=0\)

\(a_{sz}=-1n\)
\(a_n= \alpha *3^n-1n\)
\(a_0=0=\alpha*3^0-1*0\)
\(\alpha = 0\)

\(a_n=0*3^n-1n\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Poprawność: Wyznaczyć rozwiązania rekurencji

Post autor: panb »

damian28102000 pisze: 11 maja 2021, 12:44 Cześć!
Chciałbym zweryfikować czy poprawnie rozwiązałem zadanie (coś mi się nie zgadza):
\(a_{n+1}=3a_n+2n+1\:\)
\(a_0==0\)

Moja rozwiązanie:
\(\lambda = 3\)
\(a_{sz}=An+B\)
\(An+1+B=3(An+B)+2n+1\)
\(n(-2A-2)-2B=0\)

\(A=-1\)
\(B=0\)

\(a_{sz}=-1n\)
\(a_n= \alpha *3^n-1n\)
\(a_0=0=\alpha*3^0-1*0\)
\(\alpha = 0\)

\(a_n=0*3^n-1n\)
Prawie wszystko ok, ale jest błąd.
Masz \(An+1+B=3(An+B)+2n+1\), a powinno być \(A(n+1)+B=3(An+B)+2n+1\)

Wtedy wyjdzie \( a_n=3^n-n-1\)
ODPOWIEDZ