elementu rachunku prawdobodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Erdbeeree
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 09 mar 2011, 15:26
Podziękowania: 167 razy
Płeć:

elementu rachunku prawdobodobieństwa

Post autor: Erdbeeree »

1.Ile jest 7-cyfrowych numerów telefonicznych,jeżeli pierwszą cyfrą jest 6 lub 8 ,a ostatnie 3 cyfry są różnymi cyframi nieparzystymi?
2.Do kina wybrało się 7 znajomych wśród nich Kasia i Tomek .Kupili 7 biletów na miejsca znajdujące się w pierwszym rzędzie obok siebie.Na ile sposobów mogą zająć te miejsca jeżeli:
a)Kasia i Tomek muszą siedzieć obok siebie i żadne z nich nie zajmie skrajnego miejsca
b)jedna osoba ma rozdzielać Kasię i Tomka.


Za rozwiązania dziękuję !
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: elementu rachunku prawdobodobieństwa

Post autor: radagast »

Erdbeeree pisze:1.Ile jest 7-cyfrowych numerów telefonicznych,jeżeli pierwszą cyfrą jest 6 lub 8 ,a ostatnie 3 cyfry są różnymi cyframi nieparzystymi?
\(2 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 5 \cdot 4 \cdot 3=120000\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: elementu rachunku prawdobodobieństwa

Post autor: radagast »

Erdbeeree pisze: 2.Do kina wybrało się 7 znajomych wśród nich Kasia i Tomek .Kupili 7 biletów na miejsca znajdujące się w pierwszym rzędzie obok siebie.Na ile sposobów mogą zająć te miejsca jeżeli:
a)Kasia i Tomek muszą siedzieć obok siebie i żadne z nich nie zajmie skrajnego miejsca
b)jedna osoba ma rozdzielać Kasię i Tomka.
a) \(4 \cdot 5! \cdot 2=960\)
sklejam Kasie i Tomka w jedną osobę i spośród 4 (nieskrajnych) miejsc wybieram dla nich jedno, a na pozostałych pięciu rozsadzam pozostałe osoby. Na koniec jeszcze należy podwoić ustawienie Kasi i Tomka (może być KT lub TK)
b) \(5 \cdot 5! \cdot 2=1200\)
sklejam Kasie i Tomka w jedną osobę i dobieram osobę rozdzielającą na 5 sposobów. Ustawiam 5 osób (w tym wybraną trójkę z Kasią i Tomkiem), a na koniec sadzam trójkę na 2 sposoby: (K R T lub T R K)
ODPOWIEDZ