Zadanie z geometrii analitycznej.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 46 razy

Zadanie z geometrii analitycznej.

Post autor: Taotao2 »

Dane są parabola o równaniu \(y=x^2\) oraz punkty \(A=(0,2)\) i \(B=(1,3)\).
Rozpatrujemy wszystkie trójkąty \(ABC\), których wierzchołek \(C\) leży na paraboli. Niech m oznacza pierwszą współrzędną punktu \(C\).

a) Wyznacz pole \(P\) trójkąta \(ABC\) jako funkcję zmiennej \(m\).
b) Wyznacz wszystkie wartości \(m\), dla których trójkąt \(ABC\) jest ostrokątny.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Zadanie z geometrii analitycznej.

Post autor: radagast »

ODPOWIEDZ