Energia całkowita cząsteczki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 06 lut 2023, 18:16
- Podziękowania: 2 razy
Energia całkowita cząsteczki
Jaka jest energia całkowita cząsteczki na przykładzie molekuły dwuatomowej?
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia całkowita cząsteczki
Warto by coś o tym poczytać:
http://www.ftj.agh.edu.pl/~wolny/wc81e9dc66ec8d.htm
https://www.fuw.edu.pl/~marysia/wfaccs/wyklad9.pdf
http://fizyka.umk.pl/~wj/EDU/MK_II/MK_II_4.pdf
https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/ ... sequence=1
http://www.ftj.agh.edu.pl/~wolny/wc81e9dc66ec8d.htm
https://www.fuw.edu.pl/~marysia/wfaccs/wyklad9.pdf
http://fizyka.umk.pl/~wj/EDU/MK_II/MK_II_4.pdf
https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/ ... sequence=1
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 06 lut 2023, 18:16
- Podziękowania: 2 razy
Re: Energia całkowita cząsteczki
Po przeczytaniu tych informacji nadal nie wiem jaki wzór jest właściwy.
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia całkowita cząsteczki
Już tak szybko wszystko przeczytałeś? To przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem, trudniejsze pojęcia i terminy wyguglaj.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 06 lut 2023, 18:16
- Podziękowania: 2 razy
Re: Energia całkowita cząsteczki
Przeczytane, lecz nie każdy jest fizykiem, żeby wszystko zrozumieć. A pewności co do wzoru nadal brak.
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia całkowita cząsteczki
W takim razie będzie to ciężki orzech do zgryzienia dla ciebie.
Energię cząsteczki opisuje hamiltonian (pewnie nie wiesz co to takiego?):
\(\hat{H}=-\frac{h^2}{8\pi^2 M_1}\Delta_1 -\frac{h^2}{8\pi^2 M_2}\Delta_2 -\frac{h^2}{8\pi^2 m} \sum_i \Delta_i + \hat{V} \),
gdzie dwa pierwsze człony są odpowiednio operatorami energii kinetycznej obu jąder, trzeci jest jest sumą operatorów energii kinetycznej elektronów, a ostatni oznacza operator energii potencjalnej elektrostatycznych oddziaływań pomiędzy wszystkimi cząstkami. W podręczniku nieodżałowanego prof. Wł. Kołosa z Chemii kwantowej znajdziesz wyjaśnienia tematu na ponad 50 stronach więc wybacz, że ich tutaj nie będę przepisywać. Niektórzy studiują to 2-3 lata.
Energię cząsteczki opisuje hamiltonian (pewnie nie wiesz co to takiego?):
\(\hat{H}=-\frac{h^2}{8\pi^2 M_1}\Delta_1 -\frac{h^2}{8\pi^2 M_2}\Delta_2 -\frac{h^2}{8\pi^2 m} \sum_i \Delta_i + \hat{V} \),
gdzie dwa pierwsze człony są odpowiednio operatorami energii kinetycznej obu jąder, trzeci jest jest sumą operatorów energii kinetycznej elektronów, a ostatni oznacza operator energii potencjalnej elektrostatycznych oddziaływań pomiędzy wszystkimi cząstkami. W podręczniku nieodżałowanego prof. Wł. Kołosa z Chemii kwantowej znajdziesz wyjaśnienia tematu na ponad 50 stronach więc wybacz, że ich tutaj nie będę przepisywać. Niektórzy studiują to 2-3 lata.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2023, 11:49 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; usunąłem zbędny komentarz
Powód: Poprawa wiadomości; usunąłem zbędny komentarz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia całkowita cząsteczki
P.S. Jeżeli pytanie byłoby na poziomie szkoły średniej, to odpowiedź mogłaby wyglądać tak.
Energia cząsteczki jest sumą: \(E =E_{tr} + E_{el} + E_{osc} + E_{rot}\),
gdzie
\(E_{tr}\) - energia kinetyczna ruchu postępowego (translacji) cząsteczki
\(E_{el}\) - energie potencjalne elektronów na powłokach
\(E_{osc}\) - energia drgań atomów (oscylacji) wokół położeń równowagi
\(E_{rot}\) - energia obrotów cząsteczki (rotacji) wokół osi przechodzących przez środek masy.
Energia cząsteczki jest sumą: \(E =E_{tr} + E_{el} + E_{osc} + E_{rot}\),
gdzie
\(E_{tr}\) - energia kinetyczna ruchu postępowego (translacji) cząsteczki
\(E_{el}\) - energie potencjalne elektronów na powłokach
\(E_{osc}\) - energia drgań atomów (oscylacji) wokół położeń równowagi
\(E_{rot}\) - energia obrotów cząsteczki (rotacji) wokół osi przechodzących przez środek masy.
Spoiler
wniosek taki, że posty należy umieszczać w odpowiednich działach, bo potem odpowiedzi są takie jak ich poziom
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl