Logika matematyczna

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
patrycja12100
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 28 sty 2023, 17:52
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Logika matematyczna

Post autor: patrycja12100 »

zad.1 Czy jest ktoś w stanie pomoc z tym zadaniem w formie tabeli?
\([[(p\vee q)\wedge \sim p]\So\sim p]\So(p\wedge\sim q)\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2023, 16:18 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: Logika matematyczna

Post autor: Jerry »

A może być tak:
\[w(p)=w(q)=0\So \\
\So w([[(p\vee q)\wedge \sim p]\So\sim p]\So(p\wedge\sim q))=\\
=w([[(0\vee 0)\wedge \sim 0]\So\sim 0]\So(0\wedge\sim 0))=\\
=w([(0\wedge 1)\So1]\So(0\wedge 1))=\\
=w((0\So1)\So0)=\\
=w(1\So0)=0\]
Analogicznie możesz sprawdzić dla pozostałych wartości logicznych \(p,\ q\), ale... już widać, że nie jest to tautologia!

Pozdrawiam
PS. Pisz regulaminowe posty :evil:
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Logika matematyczna

Post autor: radagast »

Tak mi wyszło:
tabelka.png
tabelka.png (8.08 KiB) Przejrzano 1221 razy
ODPOWIEDZ