Do wykresu funkcji należy punkt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Do wykresu funkcji należy punkt

Post autor: avleyi »

Do wykresu funkcji \(f(x)=(0,5)^x-p\) należy punkt A=(-3,4)
a. Oblicz p
b. Naszkicuj wykres funkcji g(x)=|f(x)|
c. Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru k, dla których równanie \( g(x)=k^2-1\) ma dwa rozw. ujemne.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Do wykresu funkcji należy punkt

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 22:45 Do wykresu funkcji \(f(x)=(0,5)^x-p\) należy punkt A=(-3,4)
a. Oblicz p

\(4=(0,5)^{-3}-p\\
4=8-p\\
p=4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Do wykresu funkcji należy punkt

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 22:45
b. Naszkicuj wykres funkcji g(x)=|f(x)|
IMG_20221114_231120.jpg
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Do wykresu funkcji należy punkt

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 14 lis 2022, 22:45 c. Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru k, dla których równanie \( g(x)=k^2-1\) ma dwa rozw. ujemne.
\(0<k^2-1<3\\
k^2>1 \wedge k^2<4\\
k\in(-2,-1) \cup (1,2)
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ