pytania dotyczące algebry liniowej

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
domelexto
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 sie 2022, 14:00
Płeć:

pytania dotyczące algebry liniowej

Post autor: domelexto »

Znajdź równanie skalarne dla płaszczyzny przechodzącej przez punkty \(P_1=(−5, −4, −5), P_2=(−5, −2, −7)\) i \(P_3=(0, −4, −7)\).

Znajdź x tak, aby trójkąt o wierzchołkach \(A=(1, -7, 1), B=(−5, -16, 11)\) i \(C=(x, -3, −6)\) miał kąt prosty w \(A\).

jak rozwiązać te pytania?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2022, 21:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: pytania dotyczące algebry liniowej

Post autor: Jerry »

Na pytania się odpowiada, a nie rozwiązuje je :idea:
domelexto pisze: 22 sie 2022, 15:43 Znajdź równanie skalarne dla płaszczyzny przechodzącej przez punkty P1=(−5, −4, −5), P2=(−5, −2, −7) i P3=(0, −4, −7).
Ponieważ
\(\vec{P_1P_2}\times\vec{P_1P_3}=[-4,-10,-10]=-2\cdot [2,5,5]=-2\cdot\vec{N_\pi}\)
to
\(\pi: 2(x+5)+5(y+4)+5(z+5)=0\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: pytania dotyczące algebry liniowej

Post autor: Jerry »

domelexto pisze: 22 sie 2022, 15:43 Znajdź x tak, aby trójkąt o wierzchołkach A=(1, -7, 1), B=(−5, -16, 11) i C=(x, -3, −6) miał kąt prosty w A.
\(\vec{AB} \perp \vec{AC}\iff \vec{AB} \circ \vec{AC}=0\\
(-6)\cdot(x-1)+(-9)\cdot4+10\cdot(-7)=0\\ \ldots\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ