Zbadać czy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Zbadać czy

Post autor: alanowakk »

Zbadać czy ciąg jest ograniczony \(a_n= \frac{2^n}{1+2^n} \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Zbadać czy

Post autor: radagast »

Jest ograniczony. Z góry przez 1 , a z dołu przez 0.
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Re: Zbadać czy

Post autor: alanowakk »

Dzięki ale jak to udowodnić?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Zbadać czy

Post autor: radagast »

alanowakk pisze: 21 cze 2022, 16:52 Zbadać czy ciąg jest ograniczony \(a_n= \frac{2^n}{1+2^n} \)
\( \frac{2^n}{1+2^n} \le 1 \iff 2^n \le 1+2^n \iff 0 \le 1\)
\( \frac{2^n}{1+2^n} \ge 0 \), bo iloraz liczb nieujemnych jest nieujemny.
ODPOWIEDZ