Moment siły, bezwładności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
happy_player7
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 29 mar 2021, 08:22
Płeć:

Moment siły, bezwładności

Post autor: happy_player7 »

Po poziomym torze toczy się bez poślizgu walec o masie m = 1kg, promieniu R = 0,1m ze stałą prędkością liniową v = 20m/s. Oblicz:

1. Moment siły potrzebnej do zatrzymania tego walca po czasie t = 5s.

Witam, jakie wzory zastosować żeby wykonać to zadanie?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Moment siły, bezwładności

Post autor: korki_fizyka »

II zasadę dynamiki dla ruchu obrotowego \(\varepsilon = \frac{I}{M}\)
oraz wzór na prędkość w ruchu jednostajnie opóźnionym.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ