Gdyby pociąg na trasie z miasta A do B uzyskał średnią prędkość 80 km/h, to
przyjechałby 15 minut przed czasem, a gdyby uzyskał średnią prędkość 60 km/h, to
spóźniłby się 15 minut. Ile czasu rozkład jazdy przewiduje na pokonanie tej trasy?
Proszę o pomoc!!
Zadanie z Alfika 2019
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3543
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1948 razy
Re: Zadanie z Alfika 2019
Jeśli \(t\) jest planowanym czasem pokonania trasy (w godzinach), to wystarczy rozwiązać równanie:
\[80\cdot\left(t-{15\over60}\right)=60\cdot\left(t+{15\over60}\right)\]
Pozdrawiam
\[80\cdot\left(t-{15\over60}\right)=60\cdot\left(t+{15\over60}\right)\]
Pozdrawiam