wartosc wyrazenia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kubass
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 23 lut 2022, 17:11
Podziękowania: 3 razy

wartosc wyrazenia

Post autor: kubass »

Wartosc wyrazenia \(\tg75^\circ - \tg15^\circ\) ile jest równa?
Ostatnio zmieniony 23 lut 2022, 19:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: wartosc wyrazenia

Post autor: Jerry »

\[\tg75^\circ - \tg15^\circ=\ctg15^\circ-\tg15^\circ=\\={\cos15^\circ\over\sin15^\circ}-{\sin15^\circ\over\cos15^\circ}={\cos^215^\circ-\sin^215^\circ\over\sin15^\circ\cos15^\circ}=\\={\cos(2\cdot15^\circ)\over{1\over2}\sin(2\cdot15^\circ)}={{\sqrt3\over2}\over{1\over2}\cdot{1\over2}}=2\sqrt3\]
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wartosc wyrazenia

Post autor: eresh »

kubass pisze: 23 lut 2022, 17:21 Wartosc wyrazenia \(\tg75^\circ - \tg15^\circ\) ile jest równa?
\(
\tg 75^{\circ}=\tg (30^{\circ}+45^{\circ})=\frac{\tg 30^{\circ}+\tg 45^{\circ}}{1-\tg 30^{\circ}\tg 45^{\circ}}=\frac{\frac{\sqrt{3}}{3}+1}{1-\frac{\sqrt{3}}{3}}=\frac{\sqrt{3}+3}{3}\cdot\frac{3}{3-\sqrt{3}}=\frac{\sqrt{3}+3}{3-\sqrt{3}}\\
\tg 15^{\circ}=\tg (45^{\circ}-30^{\circ})=\frac{\tg 45^{\circ}-\tg 30^{\circ}}{1+\tg 30^{\circ}\tg 45^{\circ}}=\frac{1-\frac{\sqrt{3}}{3}}{1+\frac{\sqrt{3}}{3}}=\frac{3-\sqrt{3}}{3}\cdot\frac{3}{3+\sqrt{3}}=\frac{3-\sqrt{3}}{3+\sqrt{3}}\\
\tg 75^{\circ}-\tg 15^{\circ}=\frac{\sqrt{3}+3}{3-\sqrt{3}}-\frac{3-\sqrt{3}}{3+\sqrt{3}}=\frac{(3+\sqrt{3})^2-(3-\sqrt{3})^2}{6}=\frac{12+6\sqrt{3}-12+6\sqrt{3}}{6}=2\sqrt{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ