Siła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gosiam
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 gru 2021, 15:46
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Siła

Post autor: gosiam »

Cześć. Potrzebuję te dwa zadania, nie umiem się w tym za bardzo odnaleźć.
1. Pasażer o masie 80 kg znajdujący się w samochodzie poruszającym się z prędkością 100 ⁠km/h ma zapięte pasy bezpieczeństwa. W pewnym momencie kierowca gwałtownie zahamował i auto zatrzymało się po przejechaniu drogi 45 m. Jaka siła była wywierana na pasażera przez pasy bezpieczeństwa podczas hamowania

2. Petarda o masie 100 g, wystrzelona pionowo do góry, w najwyższym punkcie lotu rozdziela się na dwie części. Jaka jest prędkość (wartość i kierunek) drugiego fragmentu petardy, jeżeli jeden fragment o masie 72 g został odstrzelony poziomo w lewo z prędkością 20 m/s?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Siła

Post autor: panb »

gosiam pisze: 17 gru 2021, 15:51 Cześć. Potrzebuję te dwa zadania, nie umiem się w tym za bardzo odnaleźć.
1. Pasażer o masie 80 kg znajdujący się w samochodzie poruszającym się z prędkością 100 ⁠km/h ma zapięte pasy bezpieczeństwa. W pewnym momencie kierowca gwałtownie zahamował i auto zatrzymało się po przejechaniu drogi 45 m. Jaka siła była wywierana na pasażera przez pasy bezpieczeństwa podczas hamowania
\(m=80kg\\
v_0=100\frac{km}{h}=100 \cdot \frac{1000m}{3600s}= \frac{250}{9} \frac{m}{s} \\
s=45m\)


\(F=ma\\
v_0-at=0 \So a=\frac{v_0}{t}\\
s=v_0t- \frac{at^2}{2} \So s=v_0t- \frac{ \frac{v_0}{t}t^2 }{2}= \frac{v_0t}{2} \So t= \frac{2s}{v_0} \\
F= \frac{mv_0}{t}= mv_0 \cdot \frac{v_0}{2s} = \frac{mv_0^2}{2s} \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Siła

Post autor: korki_fizyka »

Opóźnienie dobrze, a dalej...

\(F = ma = \frac{mv_o^2}{2s} = \frac{80\ \text{kg}\bigl(\tfrac{250\ \text{m}}{9 \ \text{s}}\bigr)^2}{90\ \text{m}} \approx 686\ \text{N}\)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2021, 11:39 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Siła

Post autor: korki_fizyka »

gosiam pisze: 17 gru 2021, 15:51 2. Petarda o masie 100 g, wystrzelona pionowo do góry, w najwyższym punkcie lotu rozdziela się na dwie części. Jaka jest prędkość (wartość i kierunek) drugiego fragmentu petardy, jeżeli jeden fragment o masie 72 g został odstrzelony poziomo w lewo z prędkością 20 m/s?
Skorzystaj z zasady zachowania pędu. W najwyższym punkcie toru prędkość, a więc i pęd, są zerowe co oznacza, że kawałki muszą się rozlecieć w przeciwnych kierunkach : \(m_1v_1 = m_2v_2\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Siła

Post autor: panb »

korki_fizyka pisze: 17 gru 2021, 18:26 Opóźnienie dobrze, a dalej...

\(F = ma = \frac{mv_o^2}{2s} = \frac{80\ kg(\frac{250\ m}{9 \ s})^2}{90\ m} \approx 686\ N\)
Faktycznie. Tam nie jest 45 min tylko 45 m!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Siła

Post autor: korki_fizyka »

Niestety znowu muszę się przyczepić do skali rysunku. Skoro doszliśmy razem do wniosku, że pędy obu części petardy są wektorami przeciwnymi, to ich długości są JEDNAKOWE :!: A w tej skali jeden jest krótszy :( Natomiast wektor pionowy nie ma z nimi nic wspólnego.

Tutaj jest błąd:
panb pisze: 17 gru 2021, 18:33

Z zasady zachowania pędu
\(m\vec{v}=m_1\vec{v_1}+m_2\vec{v_2}\So m_1 \vec{v_1}=-m_2 \vec{v_2} \\
m_1v_1=m_2v_2 \So v_2= \frac{m_1v_1}{m_2} \)
\(m\vec{v}\neq m_1\vec{v_1}+m_2\vec{v_2}\)

W najwyższym punkcie p = 0 zatem

\(0 = m_1\vec{v_1}+m_2\vec{v_2}\)
z czego dalej wynika, to co wynika.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Siła

Post autor: korki_fizyka »

Nadal nie dostrzegasz swojego babola? Studentce \(gosiam\) ten malunek niczego nie wyjaśnia, a wręcz zaciemnia sprawę. Pionowy wektor mógłby w ogóle nie istnieć np. petarda przed rozerwaniem mogłaby spokojnie leżeć sobie na ziemi. Być może to zadanie ma dalszy ciąg? Można by policzyć zasięg tych odłamków wtedy wysokość na jaką się wzniosła petarda i jej początkowa prędkość byłaby do tego niezbędna.
panb pisze: 17 gru 2021, 18:33
Wartość wektora \( \vec{v_2}: |\vec{v_2}|=\frac{m_1v_1}{m_2} =60 \frac{m}{s} \)
Poprawna odpowiedź to: \(v_2=\frac{m_1v_1}{m_2} =\frac{72\cdot 20}{28} \approx 51,4\ \frac{m}{s}\).

BTW jak udało ci się usunąć swoje błędy w zad.1 bez śladu edycji?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Siła

Post autor: panb »

korki_fizyka pisze: 17 gru 2021, 22:24 Nadal nie dostrzegasz swojego babola? Studentce \(gosiam\) ten malunek niczego nie wyjaśnia, a wręcz zaciemnia sprawę. Pionowy wektor mógłby w ogóle nie istnieć np. petarda przed rozerwaniem mogłaby spokojnie leżeć sobie na ziemi. Być może to zadanie ma dalszy ciąg? Można by policzyć zasięg tych odłamków wtedy wysokość na jaką się wzniosła petarda i jej początkowa prędkość byłaby do tego niezbędna.
panb pisze: 17 gru 2021, 18:33
Wartość wektora \( \vec{v_2}: |\vec{v_2}|=\frac{m_1v_1}{m_2} =60 \frac{m}{s} \)
Poprawna odpowiedź to: \(v_2=\frac{m_1v_1}{m_2} =\frac{72\cdot 20}{28} \approx 51,4\ \frac{m}{s}\).

BTW jak udało ci się usunąć swoje błędy w zad.1 bez śladu edycji?
masz rację, za dużo tych pomyłek - posty usunąłem.
Czekam na rysunek...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Siła

Post autor: korki_fizyka »

Znowu zrobiłeś to bezśladowo, to jest niedopuszczalne!
oto twój Obrazek
Załączniki
panb.jpg
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Siła

Post autor: panb »

To jak to jest? Chodzi o studentkę @gosiam, czy o jakieś twoje fobie?
Usunąłem posty, bo za dużo było błędów i napisałem to .
Tobie jednak chodzi najwyraźniej o jakieś swoje ambicje, a nie o poprawność.
Przywrócenie obrazka poprawiło ci humor? Cieszę się!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Siła

Post autor: korki_fizyka »

Chodzi mi wyłącznie o to żebyś nie mącił ludziom w głowach i nie zacierał potem śladów swoich błędnych rozumowań. Gdybyś się choć trochę zastanowił nad swoim rozwiązaniem zad.1, które zniknęło w cudowny sposób, wkrótce po tym jak podałem prawidłowy wynik, to byś doszedł sam do wniosku, że żaden kierowca nie przeżyłby hamowania z przyspieszeniem prawie 4g. Fizyka to coś więcej niż matematyka, wymaga pomyślunku. Zatem trzymaj się swojej działki!
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ